Citiraj:
Autor Gabre
citam tvoje postove, s pocetka sam pomislio da si iskusan, ali onda sa ova dva zadnja posta si sve bacio u vodu
|
Pretpostavljam da misliš na boldane stvari:
1. Glavna razlika floorstandera i bookshelfa (ako su oboje kvalitetni) je u bass responseu. Postoji nešto što se zove transient room response, i što je soba manja to više utječe na na niži spektar frekvencija, i zapravo ne čuješ ispravno onaj najniži dio ispravno jer soba utječe na to velikim dijelom. Zapravo tamo nisam ni čuo previše muzike u donjem bass spektru
Ili želiš reći da su sobe na Too Loud Festu bile adekvatne veličine (disclaimer: bio sam tamo i većinom ostao razočaran, ne zbog kvalitete zvučnika nego zbog većine izlagačkih prostora, a i vrste muzike koje se tamo puštala, skoro sam se udavio od dosade - mislim da na 95% zvučnika nisam uspio čuti nijedan vokal, a redovito sluđam instrumentalnu muziku).
2. Za sub nije potpuno nebitno gdje ga smjestiš
a) blizu zida ima veći SPL zbog refleksija
b) ako ti izaziva dead spot blizu glavnog mjesta slušanja, onda ga treba malo pomaknut
Ali prednje zvučnike ne možeš okrenut kako želiš ili stavit bilo gdje u sobu, sub možeš (nećeš moći odredit izvor zvuka).
P.S. ne znam šta misliš pod iskusan, da sam čuo puno glazbe i zvučnika? Znam i ljude koji cijeli život gledaju nogomet pa nemaju pojma o njemu

Inženjer sam po struci, makar se primarno bavim razvojem softvera - nisam audio inženjer, ako si na to mislio, makar sam vidio da jedan od postera je audio inženjer
S čime se točno ne slažeš pod 1 ili 2?