Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 06.12.2017., 20:47   #8984
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor messiah Pregled postova
TooLoudFest - ja bi recimo dao prigovor da se ogromni zvučnici stave u prostoriju veličine 10 kvadrata. Poanta velikih zvučnika je da imaju više snage. U većini izlaganih soba ne bi čuo razliku između dobrog bookshelfa i 30k eura floorstandera.

Što se hi-fi tiče, ja ga shvaćam kako i piše, high-fidelity, tj. što vjernija reprodukcija zvuka njenom izvoru (kakav god izvor bio, dobar ili loš), s minimalno harmoničkih distorzija.
Srećom danas se dobar hi-fi može postići uz pristupačnu cijenu. Druga stvar su osobne preference, poput estetike, veličine ili možda samog zvuka. U te sfere ne bi ulazio, jer 100 ljudi, 200 sisa.

Pa ja doma imam zvučnike koji sigurno ne opravdavaju tu cijenu, ali su mi jedini pasali u prostor zbog veličine, a i osobno su mi lijepi. Sigurno ima boljih zvučnika u tom cjenovnom rangu. Doduše, da sam prije 9 godina znao ono što znam sada, sigurno bi odabrao druge zvučnike i malo drukčije dizajnirao sobu
Da se razumijemo, nemam ništa protiv ljudi koji kupuju sumanuto skupe komponente, to je zakon ponude i potražnje. Imam nešto protiv kad netko misli da je skuplje automatski i bolje
Citiraj:
Autor messiah Pregled postova
Ovo ti je primjer dobrog smještaja zvučnika:
https://www.dolby.com/us/en/guide/su...5-1-setup.html

S tim da je za subwoofer nebitno gdje ga smjestiš, jer ne možeš lokalizirati niske tonove. Ako je sub sealed (ne vidiš rupu na njemu), onda ga možeš staviti bliže zidu, čak i u kut (eksperimentiraj). Ako je ported (ima rupu na sebi), onda ga odmakni malo od zida (mislim da je neki minimum 6 incha, tj. 15tak centimetara).

Znači:
1. Prednja 2 idu na jednak razmak od TV-a, okrenuta malo pod kutem prema glavnoj poziciji (centar kauča)
2. Centar možeš staviti ispod TV-a ili iznad (nagni ga onda pod malim kutem)
3. Surrounde malo iznad položaja uha, a može i malo više ako ti nije zgodno. Ima kupiti stalaka ili ih možeš objesiti na zid, sve ovisi kako su ti odgovara u tvom dnevnom prostoru.

I ako ti je primarna namjera gledanje filmova, obavezno pokreni room correction algoritam (mislim da ti imaš Denona, pa bi to bio Audyssey u tom slučaju ). Kod Audsseya sve zvučnike stavljaš kao Small, čak iako su floorstanderi, kako bi sve niže frekvencije išle prema subu koji je i zadužen za to.
citam tvoje postove, s pocetka sam pomislio da si iskusan, ali onda sa ova dva zadnja posta si sve bacio u vodu
Gabre je offline   Reply With Quote