Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 05.12.2017., 18:04   #8960
d4rk_ch1ld
Premium
Moj komp

d4rk_ch1ld's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Analogni signal je kontinuiran, val izgleda kao sinusoida. Analogni snimak sadrži sve zvukove dok je digitalni signal zbir uzoraka analognog signala. Najjednostavnije rečeno, digitalni snimak imitira analogni i to vrlo uspješno.

Da li je analogni signal vjerniji? Da. Jer živimo u analognom svijetu.

Da li čovjek može odrediti da li se radi o digitalnom ili analognom izvoru? Sumnjam jer je sampling rate jako visok, kod CD-a je broj uzoraka 44100 u jednoj sekundi a to se ipak može izmjeriti.

Baš suprotno.
Ako pričamo o vjernosti odnosno istinitosti informacije (u ovom slučaju zvuka), onda je besmisleno reći da je hrpa jedinica i nula vjernija od stvarnosti. Bez obzira što se radi o ogromnoj količini uzoraka, oni ne predstavljaju stvarnost, nego ju imitiraju. Ne možeš reći da je digitalni izvor vjerniji jer njime ne dobivaš sve informacije stvarnosti.
Imam gramofon na tavanu već 10+ godina neki techics, vjerojatno niš posebno. Na sustavu koji sam onda imao meni je mp3 zvučao bolje zato je i završio gore. Jel s njim nešto ne valja, jel su ploče bile zguljene ne znam. Po meni to je puno zajebancije za upitne zvučne dosege.
Skidao sam i neke vinyl ripove za probu, neki su bili dosta primamljivi zvučno nekako ugodniji, ali flac mi zvuči detaljnije.

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
htio sam baš reč nešto na pragu žan luka... uzmi danas neki dobro zvučeči cd od recimo 5k kn i uzmi stock gramofon za 5k kn i cd će ga vrlo vjerovatno pojest, ali u cjenovno višim sferama to je druga priča.

(po)najbolje zvukove ovog sajma sam čuo upravo sa gramofona, a sva digitalija sa sve većom frekvencijom uzorkovanja stremi upravo analognoj sinusoidi kako je juan rekao.

mene kolega sad već godinama maltretira što se ne prebacim na komp audio, nego se držim redbook-a ko pijan plota, ali eto imam takav sistem di to sve skupa jako dobro funkcionira (nije da nisam probao dac-komp kombinaciju) i još tu ima gušt kad si u jednom periodu života odvojio 100ak kn za nešto što si prije preslušao u mp3 formatu, uvidio da je to muzika koju želiš imati zauvijek i otišao i kupio cd sa coverom, knjižicom, grafikom na samom cd-u etc. isto tako i sa gramofonom samo uz dosta više zajebancije naravno, ali na koncu svega dobiješ neku osobnu satisfakciju jer se danas kod 99% konzumenta glazbe svodi na - prodajem 1tb disk za 200kn, sa muzikom gore za 250kn
100 ljudi 100 ćudi, ja sam odmah krenuo s computer audiom, bilo mi je jeftinije i jednostavnije. Kupim si cd od nekih umjetnika za koje smatram da im treba i zaslužuju podršku, ali stoje na polici neotvoreni eventualno pogledam materijal koji ima unutra.