Pa mislim da zapravo i ovdje vrijedi onaj poučak od prije par stranica "da sva pojačala zvuče isto"
Prosječan gramofon zvuči prosječno (ja ga imam - ProJect Essential), a odličan gramofon zvuči odlično.
Činjenica da LP kao format nema teoretska ograničenja kao što su to imali analogni FM radio ili MC.
No isto tako nema ga ni digitalija, a ima i dvije dosta velike prednosti u odnosu na vinil:
- u zadnje vrijeme dobar sound košta jako malo, u odnosu na ostale formate. Pri tome u prvom redu mislim na računalne izvore/DAC, dok dobar CD player ipak još uvijek košta....
- ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje, za razliku od gramofona kojem u najmanju ruku treba svako toliko mijenjati zvučnicu.
A pojedini, odlično zvučeći modeli, praktički trebaju batlera
Slična stvar je i s lampama koje je netko spomenuo - mogu zvučati zaista odlično (zaboravili smo spomenuti sa TL Festa stvarno cute slovensko PCL pojačalo sa TL fullrange zvučnicima - meni jedan od boljih soundova na showu), al moraš biti spreman na koncentrična razdoblja d***ce oko izmjene cijevi, podešavanja itd.
A sve to i košta, brate, jasno.......