View Single Post
Staro 03.12.2017., 18:14   #371
shar
Overclocker
 
shar's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2016
Lokacija: Otiš'o sam, morao sam
Postovi: 523
Balanced dopušta procesoru da spusti jezgre u niži power state pa čak i da ih "ugasi" tj stavi u sleep state što se zove core parking. I dok je to ok opcija za uštedu energije i potencijalno malo niže idle temperature, ima za posljedicu nešto duže vrijeme koje je potrebno jezgri da se vrati u high power state kad sustav zahtijeva obavljanje neke zadaće. Ukratko, latencija je veća.

Ryzen plan onemogućuje core parking, ali i dalje dopušta low power state. Situacija je nešto bolja što se tiče latencija.

I na kraju imaš high performance s kojim su jezgre narokane kavom (igra riječi kako bi se spomenuo intel? Možda.) i stalno su spremne izvršavat zadaće uz minimalnu latenciju na račun nešto veće potrošnje u idle-u.

Razlike su izraženije što je workload isprekidaniji, dakle najgore je u gamingu i prije nego se netko uplaši: radi se o svega par %, ali zašto ne iskoristit i te performanse pogotovo ako je proc već klokan. Kog brine razlika od 4w potrošnje u idle-u nek ugasi komp kad odlazi od njega, tako će više uštedit nego brinući se o power planu u windowsu.
shar je offline