Tema: Automobili
View Single Post
Staro 02.12.2017., 14:47   #32944
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Tumor Pregled postova
Ja osobno nekako jos uvijek vjerujem u "there is no replacement for displacement" mada osim u visim klasama gotovo ne postoje modeli sa velikom kubikazom u "normalnim" modelima (Mazda 3 kao izuzetak) i radje bi da je snaga izvucena iz zapremine nego iz turba i sl.

Npr. moja Astra iz 1.4 Turbo motora izvlaci 150KS. Ide to divno i krasno i jako fini okretni moment je prisutan, ali nekako bi ja ipak tih 150KS radje iz 2.0 motora. Astra G koju sam imao davno je imala 2.0 16V motor sa 136KS (nije bio neki nabrijanac) i kada sam ju prodao imala je nekih 165-170.000 km. Od servisa do servisa nije trosila niti kapljicu ulja, nista nije dimilo na auspuh, nema bacanja na stangicu ulja i sl. A isla je odlicno i motor je usprkos kilometrima bio u odlicnom stanju.
Da li ce ova sa tim kilometrima isto biti tako besprijekorna, da li ce biti problema sa turbom i drugim komponentama motora - to je jos za vidjeti.
Da ne spominjem da je ta Astra koristila 10W-40 polusintetsko ulje dok ova zahtjeva 5W-30 full sintetiku i nedavno su specifikaciju prebacili sa Dexos2 na Dexos1 Gen.2 sto naslucuje da je motor izuzetno osjetljiv.
Ne zagovaram losa ulja i neredovito servisiranje (naprotiv) nego mi to samo naslucuje da je motor puno osjetljiviji.
I poznati LSPI problem koji se moze pojaviti kod dosta turbaka male zapremine.

Mozda malo staromodno razmisljanje, ali ja nekako ipak preferiram da motor ima kubika...
da motor trosi ulje na 170 000 moras ga stvarno klat ili mora imat tvornicku gresku...
Pa decko s kojim slazem svoj auto je tdi 90 ks iz a4 b5 digao na 170ks bez otvaranja i kemije na 340 000, sad motor ima 390 000, nema dima osim crnog i ulje ne trosi
Moj tdi110 ne trosi kapi za sad, nema trunke dima na 330 000km..a bojim se da nije odrzavan s obzirom kakav je ostatak auta iz kojeg je izvaden...

Novi motori moraju moc radit pola milje bez ikakvih problema ako se voze kako spada...