Ja osobno nekako jos uvijek vjerujem u "there is no replacement for displacement" mada osim u visim klasama gotovo ne postoje modeli sa velikom kubikazom u "normalnim" modelima (Mazda 3 kao izuzetak) i radje bi da je snaga izvucena iz zapremine nego iz turba i sl.
Npr. moja Astra iz 1.4 Turbo motora izvlaci 150KS. Ide to divno i krasno i jako fini okretni moment je prisutan, ali nekako bi ja ipak tih 150KS radje iz 2.0 motora. Astra G koju sam imao davno je imala 2.0 16V motor sa 136KS (nije bio neki nabrijanac) i kada sam ju prodao imala je nekih 165-170.000 km. Od servisa do servisa nije trosila niti kapljicu ulja, nista nije dimilo na auspuh, nema bacanja na stangicu ulja i sl. A isla je odlicno i motor je usprkos kilometrima bio u odlicnom stanju.
Da li ce ova sa tim kilometrima isto biti tako besprijekorna, da li ce biti problema sa turbom i drugim komponentama motora - to je jos za vidjeti.
Da ne spominjem da je ta Astra koristila 10W-40 polusintetsko ulje dok ova zahtjeva 5W-30 full sintetiku i nedavno su specifikaciju prebacili sa Dexos2 na Dexos1 Gen.2 sto naslucuje da je motor izuzetno osjetljiv.
Ne zagovaram losa ulja i neredovito servisiranje (naprotiv) nego mi to samo naslucuje da je motor puno osjetljiviji.
I poznati LSPI problem koji se moze pojaviti kod dosta turbaka male zapremine.
Mozda malo staromodno razmisljanje, ali ja nekako ipak preferiram da motor ima kubika...