Napisao sam U vezi LED i štednih žarulja da su neke odlične, a neke loše, pa makar se radilo o Osramu. Vjerujem da kod nas još uvijek dolaze koji put smeća namjenjena za istočno tržište.
Pazi sad ovo. Za staru koja je radila goblene kupio sam u Austriji davne 1997 dvije štednu Philips 7W. Radila je svaki dan u prosjeku 7-8 sati osim nedjelje. Izdržala preko 25.000h. Dakle daleko više od specifikacija. Cijena joj je bila 109 Shilinga. (oko 8€). To tada uopće nije bilo malo. Osramice koje sam koristio u kuhinji kupljene su kod nas (Mercator) i trajale u prosjeku 3 god. a radile su možda 90min. dnevno. Toliko je trajala i Narva 27W. Imao sam štednu u kupaoni (GE 11W) dva puta i trajala je manje od 1 god. Isto je toliko trajala i Osramica 11W. Kada sam sve skupa izračunao, jeftinije bi prošao da sam imao klasične i mijenjao ih svakih pola do godine dana. E onda sam stavio Philips LED 9,5W i evo traje preko 3 god. Ona je do sada jedino vratlia ulog prije pola godine i sada štedi.
Upravo zato sam pisao više puta da šparne žarulje jednostavno ne vole česta i paljenja i gašenje.
A klasičnih imam više nego LED i šparnih, na svim mjestima gdje svjetle manje od 10 min. dnevno. Na balkonu mi gori možda 5 min. mjesečno.
Može se govorit ovo ili ono, ali još uvijek imaju najkvalitatnije svjetlo.