View Single Post
Staro 25.11.2017., 12:08   #1130
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Citiraj:
Autor Hazl113 Pregled postova
Pa ne bih se baš složio da se u RH prodaje samo smeće od LED osvjetljenja. Istina, ima razočarenja, ali ima i kvalitatnijih. Kupovina preko Aliexpressa, Ebaya i sl. ne spominjem, jer su da, većinom katastrofalne. I zato me čudi da ljudi još uvijek nasjedaju na lažne specifikacije i sve ostalo. No to je njihov problem.
Evo tu se navodi da su V-Tac loše, a do sada nije ni jedna otkazala od kada je V-Tac na našem tržištu. Naprotiv, otkazuju Osramice LED Star Classic A60 10W/827. Philips je tu po meni kralj.
Što se tiče štednih, i tu ima boljih i lošijih od renomiranih firmi. GE jako loše, Osram, kako koja, Philips sve do sada odlične. Hoću reći da traju duže od deklariranih specifikacija. No jedno im je zajedničko. Jednostavno ne vole kratkotrajna i česta ukapčanja. Tamo gdje rade puno, traju jako, jako dugo. Ali da, živa je u njima, istina, malo ali je ima. I nije tako opasno ako se razbije hladna. Najopasnija je ako se razbije u radu. Pored toga svjetlosni spektar je jako uzak.
a.
u prilog štednima - imam nekoliko osram (žutih) koje rade od 2008. imam i onih iz lidla par godina rade. imam i par talijanskih Duralux koje su mi se pokazale najtrajnijima sa najboljim bijelim svjetlom.

od LED imam samo 2 panela i nekoliko trakica koje unatrag 2 godine rade OK. i u procesu sam rješenja za još LED trakica koje se pale pri prolasku kako nebi morao tražiti šalter.
i to samo zato jer pol LED žarulje NE svijetli zbog prirode konstrukcije. one filament još nemam nijedne.
generalno rećeno nimalo ne žalim za običinm žaruljama. potrošnju ne mogu reć jer pratim to toliko.
smirnoff je offline   Reply With Quote