View Single Post
Staro 24.11.2017., 21:56   #1128
Hazl113
Registered User

Hazl113's Avatar

Datum registracije: Jun 2013
Citiraj:
Autor trex Pregled postova
LED žarulje se mogu napraviti kvalitetno. ali čak i tada postoji velika mogućnost prijevremenog rikavanja zbog prirode komponenti.
LED žarulje koje se prodaju kod nas su mahom dno - dna, aliexpress kineske kvalitete i u prosjeku će raditi kraće nego žarulja za žarnom niti.
Baš sam jučer dobio vrećicu LED zarulja iz povrata, one skuplje koje imaju elektrolit i regulaciju su došle sa eksplodiranim elektrolitima.
Štedne su druga priča. Kvalitetne, dugotrajne i nešto skuplje.
Ali i njih će ekologija istisnuti s tržišta zbog žive
Još ćemo plakati za štednim i običnim žaruljama
Pa ne bih se baš složio da se u RH prodaje samo smeće od LED osvjetljenja. Istina, ima razočarenja, ali ima i kvalitatnijih. Kupovina preko Aliexpressa, Ebaya i sl. ne spominjem, jer su da, većinom katastrofalne. I zato me čudi da ljudi još uvijek nasjedaju na lažne specifikacije i sve ostalo. No to je njihov problem.
Evo tu se navodi da su V-Tac loše, a do sada nije ni jedna otkazala od kada je V-Tac na našem tržištu. Naprotiv, otkazuju Osramice LED Star Classic A60 10W/827. Philips je tu po meni kralj.
Što se tiče štednih, i tu ima boljih i lošijih od renomiranih firmi. GE jako loše, Osram, kako koja, Philips sve do sada odlične. Hoću reći da traju duže od deklariranih specifikacija. No jedno im je zajedničko. Jednostavno ne vole kratkotrajna i česta ukapčanja. Tamo gdje rade puno, traju jako, jako dugo. Ali da, živa je u njima, istina, malo ali je ima. I nije tako opasno ako se razbije hladna. Najopasnija je ako se razbije u radu. Pored toga svjetlosni spektar je jako uzak.
A obične žarulje koje su ustvari najmanje štetne za okoliš su postale neekološke i pomalo zabranjene. Po meni su sve to gluposti, samo da netko zaradi velike pare. Što se mene tiče sam kupac bi trebao odlučiti koje će rasvjetno tijelo kupiti. Ali ove klasične koje se danas mogu kupiti su totalno smeće. I samo radi toga bi ih zabrnio. Pored toga stalno poskupljuju. Onaj koji ih je kupio prije 5-10 god. napravio je dobar posao. I dalje tvrdim da su te žarulje najisplativije tamo gdje rade do 10 minuta dnevno, a svi mi imamo takva rasvjetna mjesta.
Hazl113 je offline   Reply With Quote