View Single Post
Staro 20.11.2017., 22:35   #9745
Odinarius
All-rounder
Moj komp

Datum registracije: Sep 2013
Neću se uključivati u raspravu oko veličine, jer nije sve u dpi-u. Veći ekran uvlači u priču, lakše isključuje iz okoline... Ima veći imerzivni efekt. Zato ljudi koriste projektore. Znaju da je slika lošija, lošiji kontrast, svijetlina, oštrina itd., ali svejedno, doživljaj je sjajan.

4K za SD neću komentirati, samo ću reći da su svi midrange tv-i 4K, full HD je danas rezerviran za entry level modele. Uopće nije dvojba da li danas kupiti dobar full HD ili loš 4K kad su stvari posložene tako da je svaki 4K bolji od bilo kojeg full HD-a.

Ključna je i kvaliteta, bitrate filea. Bilo kada bi uzeo dobar 720p video s punim bojama i oštrinom nego razvodnjeni 4K. Oštrina be damned kad je sve komprimirano. Bitrate čini puno veću razliku u kvaliteti od same nazivne rezolucije.

Apropo ranije rasprave oko black crusha uz korištenje bias lighta, uzeo sam još par fotki s upaljenim i ugašenim bias lightom. Tv je Sony 55XE9005, cinema pro mod, brightness 10, local dimming medium.

Naravno, mobitel (s7) ne može prenijeti ono što oči vide. Svejedno, uzeo sam par slika iste scene na profi modu, sa fiksiranim ISO i blendom kako bi slika bila okinuta sa potpuno istim postavkama. Naravno, i sa istog mjesta, kako loši kutevi VA ekrana ne bi promijenili rezultat. Uzeo sam scene u polutami misleći da će se vidjeti razlike na prijelazima.

Na prvoj slici primjećujem kao da drvo u pozadini ima nešto sitno više detalja sa upaljenim svjetlom. Na drugoj ne mogu uočiti nikakvu razliku. Svakako ne uočavam nikakav black crush.

Subjektivno, iako se to ne prenosi na fotografiju, crna nije bitno različita, iako kontrast jest malo bolji pa ipak ima napretka. Ono što je puno važnije jest da se oči puno manje umaraju i zato isključivo gledam TV u mraku s upaljenim bias lightom.

Odinarius je offline   Reply With Quote