Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 03.11.2017., 15:39   #8751
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor vjekson Pregled postova
Totalno potpisujem....
Samo sto se jednostavno ne mogu opustiti i uzivati dok namjestam sistem ili osluskujem razlike. Ali kada smatram da je to to,onda uzivam u glazbi,definitivno...

Pa napisao sam,razlika izmedju jeftinijih i slabijih i jacih i skupljih je tu ili u obliku manjka snage(slabiji ,prazniji zvuk),a izmedju pojacala slicne snage ili cijene neke cujne razlike nismo primjetili. Kako sam i napisao,ne bi mogao staviti ruku u vatru ni za jedno pojacalo u A B C nasumicnom slusanju. A za silver i bakar kablove dajem sistem ako ne pogodim,to je razlika...
Vjerojatno ima ljudi koji bi lakse mogli razlikovati mikrodinamiku,sirinu ,stabilnost itd zvucne slike,na razlicitim pojacalima. Ali meni su razlike bile previse suptilne. Mozda da sam usporedjivao pojacalo od 1500 i 15 000 kn,vjerojatno bi razlike bile ocitije. Ali nisam.
Ne radi se tu vjerojatno o razlikama materijalu drota između pojačala nego o konstrukciji tog drota i način na koji mjenja damping faktor pri rezonanci, odnosno vjerojatno se radi o komadu kabla različitog otpora koji može raditi razliku u zvuku, ali se tu definitivno ne može govoriti o boljem ili lošijem. Konkretno, ovisno o duljini i tipu, može doći do razlike u glasnoći određenih frekvencija (jer otpor zvučnika varira sa frekvencijom) do negdje 2 db, i to može biti itekako čujno jer ima direktni upliv na relativne glasnoće raznih jedinica unutar zvučnika u različitoj mjeri.

To također znači i da svaki kabel ne može imati isti upliv na različite zvučnike jer isti imaju različite skretnice i različite jedinice. Tako da može biti razlike, osjetljivijim ljudima čujne, ali bolje je smiona i teška tvrdnja - i svakako subjektivna.