@klem
Previše razmišljaš o tome što valja i kakve su razlike, no razlika nema previše. Čuo sam PM6004(vjerujem da je PM5005 potpuno identičan) i zvuči kao A-30. Imam staro Denon pojačalo i radi ok no malo je tamnije, isto kao Denonov receiver AVR-19xx kojeg sam imao, pa Denone ne mogu preporučiti jer mi taj manjak visokih frekvencija smeta. Da li 720 pati od tog problema ne znam.
Moraš biti svjestan da je internet leglo smeća i subjektivnih mišljenja ljudi koji nemaju pojma o tehnologiji te baziraju mišljenja čisto iz glave. Svatko tko se bavi tehnologijom puca od smijeha kada čita komentare ljudi jer to što se pretpostavlja nikada nema veze sa zdravim razumom. Radim na jednom proizvodu koji nema veze sa zvukom i pretpostavke koje znamo dobiti od kupaca su više-manje sulude i uvijek pogrešne.
Audio je grana sa posebnim mjestom u tim iluzijama a audiofilija je po meni subjektivna bolest bazirana na očekivanjima od koje se odmah debelo ograđujem.
A-30 ima Power Amp Direct opciju preko koje direktno iz ulaza preko releja šiba zvuk u izlazno pojačalo. Isto tako, tonsku kontrolu možeš uključiti i isključiti. I pogodi što, sve opcije na kraju zvuče isto. Ako tonsku kontrolu ostaviš na sredini gdje ne pojačava/smanjuje frekvencije, kad ju pališ/gasiš zvuk je potpuno isti. Želim reći(moje skromno mišljenje) da sva pojačala, ako su dobro konstruirana, zvuče isto. Sva pred pojačala, ako su dobro konstruirana, su prozirna na 0dB.
Isto tako, ako uzmeš service manuale i gledaš sheme vidjet ćeš da sva pojačala, pa čak i ona puno skuplja, koriste iste/slične komponente. Pa je tako input selector čip na Pioneer-u isti kao u većini ostalih pojačala u tom cjenovnom rangu.
Da ne dužim, želim reći da će sve to više-manje isto svirati i na to ne bi trebalo gubiti vrijeme. Sva pojačala koja sam čuo, pa čak i P101 i P3A od Rod Elliota zvuče kao A-30. Zapravo, najjednostavnije mosfet pojačalo koje sam sklopio zvuči kao sve navedeno, ne čujem razlike jer ih ne očekujem.
Razliku čujem jedino kada promijenim zvučnike.
A-30 imam već dvije godine i radi očekivano, za sada nikakvih problema. A ako i bude već shemu znam napamet pa ga lako popravim sam. Jedan od većih razloga zašto sam uzeo A-30 su odlični servis manuali od Pioneer-a koji su lako nabavljivi kao i lako nabavljive komponente. Nema nikakvih komponenti koje „magično poboljšavaju“ zvuk a da ih dealeri poput farnela ili digikeya nemaju na stanju. Prije 2 godine je bila samo jedna recenzija Pioneer-a u Njemačkoj pa sam se tako odlučio na njega čisto zbog sheme i načina rada. Tj. shema mi je rekla da će raditi dobro. Bonus je dobar retro izgled, crni prednji alu panel u kombinaciji sa plavim led-icama izgleda odlično. Kao što vidiš, nisam ga kupio jer je netko napisao da ima dobar zvuk. Trenutno je uparen sa Dali Zensor 3 i to radi više nego dobro. Sve je spojeno vulgaris kablima iz čipoteke.
Kabli su još jedna iluzija, danas se ljudi pale na srebro. Za par godina će na platinu, za 10 godina na kravlje mlijeko. Već vidim marketing: „Mlijeko pridonosi kompletnoj zvučnoj slici tako da hrani elektrone proteinima koji su neophodni za kompletan prijenos cijele zvučne slike. Bez mlijeka sinergija zvuka, njegova dubina i prostranost nisu kompletni jer se neki elektroni revoltirani glađu vrate u pojačalo, umjesto da završe u zvučniku.“ Komentari korisnika: Vindija za bass, Dukat za treble.
Disclaimer: sve navedeno su osobna iskustva vlasnika posta bazirana na slušanju i testiranju uređaja držeći lemilicu u jednoj ruci i sondu osciloskopa u drugoj, te se nitko sa njima ne mora složiti