Tema: Automobili
View Single Post
Staro 29.10.2017., 07:49   #32453
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Jucer sam stavio zimske gume i idem malo pogledati koji pritisak u gumama bi isao jer sam promjenio i dimenzije u odnosu na ljetne.

Auto ima ljetne gume u dimenziji 225/45 R 17 i po knjizi su odredjeni slijedece vrijednosti:

Udobnost - prednje 2,2, zadnje 2,2
Puno opterecenje - prednje 2,5, zadnje 2,7
ECO - prednje 2,7, zadnje 2,7

Kako sam stavio zimske gume u dimenziji 205/55 R 16 za njih (ta dimenzija) vrijednosti su:

Udobnost - prednje 2,2, zadnje 2,2
Puno opterecenje - prednje 2,5, zadnje 2,7
ECO - prednje 3,0, zadnje 3,0

E sad, na ljetnim sam zadnjih mjesec dana isprobavao u ECO modu. Auto je bio nesto tisi, potrosnja je otisla dolje za litru. Ovo sa potrosnjom moze imati i veze sa uvjetima voznje, pa ne pripisujem bas sve nacinu pumpanja guma. Auto nije bas najekonomicniji auto na svijetu, pa svasta moze utjecati na variranje od litre. Udobnost bas i nije bila nesto pretjerano narusena.

Razmisljao sam i sada zimske staviti na ECO, ali sam se malo zabezeknuo sa ovih preporucenih 3,0 bara i za prednje i za zadnje.

Nije li to ipak malo previse? Cinjenica je da je to i tvornica stavila kao propisanu vrijednost, ali meni ipak to zvuci fest puno.
Da li je netko vozio na tako jako napumpanim gumama?
Postoji li neka opasnost uopce od tako jako napumpanih guma (npr. kad se zagriju na autocesti i sl.) ili je to jos uvijek poprilicno sigurna vrijednost i ne treba se nista brinuti osim ako eventualno to narusi udobnost?

Neka iskustva?