Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 28.10.2017., 12:42   #2133
nexteen
Registered User
Moj komp

nexteen's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Pomazem koliko mogu ali svi trebaju uzeti moje i tudje savete sa rezervom jer smo skoro svi mi priuceni po forumima i mozemo vam pomoci nekom nacitanoscu , kupljenjem koje kakvih infrmacija , tacnije da vi ne morate da lutate i trazite sve to . A i mislim da bi bilo nekorektno s moje strane da ne pomognem drugima je su i drugi pomagali i meni . Ovaj Fujitsu je sigurno bolj od Gree i LG , tacnije losji ne moze biti .. Znas kako kazu , ako te Fujitsu ne ogreje ni jedna klima nece , prosto su tako podesene klime , da daju najvise sta mogu na jacim minusima pa makar i malo urusili COP tj povecali potrosnju . Moj savet ti je da ako vec budes grejala lokal sa klimom , ne smanjujes temp nesto preterano kad lokal ne radi i da klimu ne gasis preko noci da se objekat ne bi preterano ohladio . Klima ti najmanje trosi na odrzavanju zadate temp , samim tim manje njakas klimu, cim se ne forsira manje su sanse za defroste gde klima trosi struju a ne greje u tom momentu . Pretpostavjam da bi drzala u lokalu tu negde oko 20c , zavisno za sta ti je lokal , onda bi po meni preko noci bilo ok da manjis na recimo 17c a kad dodjes pojacas na 20c . Ta klima ima dosta opcija na daljinskom , mozes podesiti klimu da ti 4x u toku 24h uradi ili paljenje i gasenje klime , ili pak da je namestis da sama podize i smanjuje zadatu temp , recimo da je u kuci , ujutru u 6h podigne na 23c , u 8h smanji na 20c , u 14h podigne na 23c , pa zatim da smanji u 23h na 20c , znaci da 4x uradi neku od funkcija . To ce tebi za lokal super doci , jednom je nastelujes za celu nedelju i sama ce podizati i spustati temp ali je nemoj nikad gasiti da se zidovi ne ohlade . Filtere cisti bar 2x mesecno , operes ih tek mlakom vodom sa nekim decijim sapunom , dobro isperes , mekom krpom polako i nezno obrises i vratis u klimu , ona ce osusiti ostatak . Bem li ga , valjda sam ti sve rekao , pravilna instalacija podrazumeva :

1. minimalna duzina instalacije 3m , preporuka Fujitsua
2. svaka cev da je zasebno izolovana tj da se cevi ne dodiruju
3. vakumiranje sistema pre pustanja u rad i to obavezno
4. antivibracione gume na spoljnu jedinicu , moze a ne mora no nije skupo pa je preporuka

Obrati paznju na odvod spoljne jeidnice , ne znam kako ce se to izvesti jer je to lokal , prolazno mesto , a klima prilikom defrosta tj odmrzavanja spoljne jedinice kondenz ispusta negde , najbolje bi bilo da iz spoljne jedinice voda otice nesmetano i da nema creva i lulicu ispod ali to je garant nemoguce vec ga moras sprovesti u neki oluk . Nemam uvid kako to izgleda i gde bi taj kondenz od spoljne isao pa te ne mogu ni posavetovati sta bi bilo najbolje resnje . Najbolje jeste da imas grejac u spoljnoj jedinici ali mozda i ne mora , na kraju krajeva uvek mozes naknadno ugraditi ako zatreba .

Da ne davim vise , vremenm ces sve nauciti i trebace vremena da naucite malo jedna na drugu tj kako da se ponasas i sta je najbolje za tebe . Mozes uzeti i neki merac potrosnje pa ces znati i koliko se klima opterecuje tj sta mozes ocekivati od nje , kao i kakav racun da ocekujes na kraju meseca , pa i kako da se rukovodis sa njom . Ako imate i jeftiniju tarifu kao u kucama to gledaj da iskoristis .
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm
nexteen je offline   Reply With Quote