Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 27.10.2017., 17:56   #8705
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
uopće se nisam referirao na audio epiloge (koje sam razne slušao kroz godine i ne osporavam im kvalitete), nego na tehnički dio.

Ja sam jučer napisao podugačak post, ali su me obaveze sputale.

Vjekson,
Previše se zamaraš brojkama, odnosno karakteristikama na papiru koje bez obzira na činjenicu što razumiješ što znače treba uzeti s velikom rezervom.
Iznošenje vrijednosti nazivne snage zvučnika neću niti komentirati jer me nikad nije zanimala. Na cca 10-15 samogradnji za koje sam koristio uistinu različite jedinice, ne sjećam se snage nijedne jer je kao parametar nebitna, iako je otisnuta najvećim slovima.
Nadalje, položaj potenciometra na pojačalu mi je tako nebitna stvar jer uz karakteristike pojačala, ovisi o izvoru, kvaliteti snimke, položaju zvučnika u prostoriji i ono najbitnije - samoj prostoriji.
I na kraju osjetljivost. Moji najdraži zvučnici imaju osjetljivost ispod 82dB a tjera ih pojačalo za koje ne znam koliku ima nazivnu snagu (moja procjena cca 60-80W), i to dvoje u kombinaciji zvuči izvrsno. Da bi parodija bila veća, nemam niti potenciometra da ga mogu staviti na 10-11 ili 14 sati.
Samu nazivnu osjetljivost promatram kao parametar da otprilike znam koliko je lako pogoniti takvu jedinicu i s čim mogu očekivati nekakvu sinergiju, ali podatak je toliko bedast kod većine jedinica jer ne predstavlja stvarno stanje.
Kako znam napamet skretnice koje sam radio mogu i na temelju primjera:

Midbass ima nazivnu osjetljivost 90dB.
Tweeter ima nazivnu osjetljivost 90 dB.

Po nekoj sirovoj logici promatranja parametara te dvije jedinice, to je to.
Nakon što je to sve utrpano u kutiju, spojeno na skretnicu koja je na papiru idealna, tweeter vrišti za još 4-5 dB atenuacije.
Sa 90dB osjetljivosti na papiru uparen sa midbassom jednake osjetljivosti je sve skupa palo na 85dB. Odnosi se na konkretan primjer. Ko za vraga, prije ovog tweetera je bio jedan nazivne osjetljivosti 92dB koji je trebao samo 3dB atenuacije.
Toliko o brojevima.

Ali nastavite ovim tonom, jer mi je zanimljivo čitati. Nije bitno kako se izražavate, bitno je da se iskustvo podijeli
Juan je offline   Reply With Quote