Nažalost moja ploča ne podržava 2666MHz, barem ne ovaj par kaj ja imam (Hyper Fury Black). Ryzen konfa je kupljena maltene tjedan-dva nakon kaj je izašel i od onih prvih BIOS-a je bolela glava al svi sljedeći (barem kaj sam ja probal) su bili sve bolji il u najgoru ruku relativno isti kao i prošli firmware. Uključujući bolesno dosadan boot, onaj prije loga, BIOS. Prvo kaj sam napravil je i bilo update BIOS-a i to prije tjedan dana. Isto dugi boot Windowsa.
Uglavnom, danas sam uspel riješit problem memorije sa 2133MHz-nom memorijom i sad to šljaka. Nadalje, instaliral sam nove Win10 na SSD koji mi stoji sa strane, stavil nove drivere od chipseta i normalno mi boota od nekih 10-ak sekundi. Al tak je bilo i prije kad sam reinstaliral pa se dugi boot pojavil nakon par mjeseci opet. Sad je bilo prispojeno samo taj SSD, tipkovnica, miš, monitor i USB CD-ROM.
Svoj radni SSD sam probal sa svime isključenim (ostali HDD-ovi, kamera, front bracket sa dodatnim USB-ovima, čitačem kartica) sa matične ploče. Samo grafička, memorija i SSD i dalje dugi boot.
Ako se netko još sjeti kakvih sad već doslovno i gluposti, slobodno nek predloži. Mogu i reinstal napravit al sve me brine da bi moglo nakon nekog vremena opet propuhat.
Hvala svima na savjetima za sad