Kupio sam prije mjesec dana od kolege Cdanijel fantastičnu lenovo t540p radnu stanicu koja mi je sad primarni PC. Oduševljen. Ali kako volim čeprkat moram podijelit par zanimljivih informacija koje mogu bit od koristi.
i7 4710MQ, 12GB/256gb/GT730
Tvorničku termalnu pastu mijenjao sam s arctic mx4, izgubio sam 4-5 stupnjeva u prosjeku.
Sa TPfancontrol programom postavio sam custom krivulju rada ventilatora kojom sam u biti samo namjestio da umjesto da se laptop ispod 50C hladi pasivno, još uvjek vrti turbinu na najnižoj brzini. Što idle temperature spusti sa prosječnih 50C na prosječnih 42C.
Laptopu je najgora stress test temperatura kad je peggan u 47W potrošnje što mu je limit, oko 80C. Što je dosta dobro za mobilni workstation.
Međutim malo sam se igrao s undervoltanjem putem intel XTU-a i shvatio par zanimljivosti.
Ovaj i7 4710mq koji je u njemu pod opterečenjem može izgleda raditi stabilno s nekih 100mV undervolta. Nisam još radio duži stress testing ali vrtimo se oko te brojke.
Caka je što ako ga se undervolta za 100mV, temperature neće pasti nego če se maksimalni taktovi podignuti jer ga on clocka prema TDP limitu. Dakle na defaultnim postavkama procesor pod prime95 radi na oko 2.9ghz, peggan u 47W potrošnje i na nekih 80-82 stupnja. Kad se napon spusti. Temperatura i potrošnja ostanu isti ali takt skoči na 3.2ghz po svim jezgrama.
Ako je cilj spuštanje temperature onda samo treba pomaknuti tdp limit dolje. U mom slučaju, kad je laptop undervoltan, mogu mu tdp limit spustit na oko 37W, tada mu maksimalni stress test takt padne na oko 2.9ghz. Dakle nešto slično kao tvorničke postavke samo uz manji napon i 10W manje potrošnje. I naravno temperatura opadne za 7-8 stupnjeva.
Još jedna zanimljiva informacija. Kada sam tek kupio laptop nisam mogao pobjeći od feela da svi elementi windows ili google chrome sučelja ne rade tako glatko nego kao da sve blago zapinje u odnosu na stolnu konfiguraciju koju sam koristio prije ovog lenova. Ovo bi se pogotovo osjetilo u Pro-toolsima koji imaju nešto aktivniji GUI.
Problem je uzrokovan činjenicom da on po defaultu konstantno forsira integriranu grafiku na rad. Kada da integrirana grafika gura njegov 3K ekran + Dell u2715 (1440p) to ne funkcionira baš pretjerano dobro.
Kada sam u nvidia driverima postavio da je gt730 preferirana kartica problem se u potpunosti riješio. Dapače još zanimljivija stvar je da su temperature procesora blago pale u odnosu na uključenu integriranu grafiku, jer iako diskretna grafika dodatno grije hladnjak, sada je isključena integrirka koja je ugrađena u sam procesor. Tako da je on nešto hladniji. Također, isključivanje integrirke ne napravi baš neki osjetan udarac na korištenje baterije. Nisam primjetio razliku.