Este,
pratio sam tvoju temu i na Audiofoolu, i ako ništa vjerujem da sad shvaćaš da od izvora vodi sto putića
Vjerojatno je to na kraju i toliko zabavno za one koje se bave slaganjem sistema, a isto tako može biti i prilično financijski zahebato.
Moje je iskustvo da je najvažnije odrediti si sredstva koja imaš, i onda uložiti u onaj dio lanca odnosno komponentu s kojom ćeš na kraju biti najzadovoljniji, i što više uživati u glazbi a da nemaš grižnju savjesti što zbog nabavke opakog ampa nisi platio grijanje....
Meni se obzirom na tvoje komponente činilo, obzirom da želiš zadržati zvučnike, da je optimum uložiti u drugo pojačalo do cca. 3 soma kuna u SH-u, i to pod pretpostavkom da imaš neki temelj za daljnju nadogradnju ako to poželiš, a da opet jedna komponenta ne iskače toliko svojom kvalitetom u odnosu na druge - jer to zna biti bitch.
Vjeruj mi, i sam kroz to prolazim - čim osjetiš da nešto u tvom sustavu ima daleko više potencijala od ostalih komponenti, odmah počinješ slagati šeme kako bi to zvučalo "da je samo ova/ovaj malo bolja/bolji"
I to je jednostavno tak.
Tako je i moja preporuka Audiolaba bila samo naznaka smjera koji mislim da bi bio dobar.
Mislio sam konkretno na pojačala 8000 S odnosno 8000 SE. Ona su se do relativno nedavno mogla nabaviti kod zastupnika (Provox) po jako velikim popustima, odnosno mislim da je ovo prvo (bolji model) bio negdje oko 3.500 kuna - nov.
Trenutno sam primjetio dva takva u oglasniku, s tim da ovaj S model ima navodno neku falingu, dok je SE model oglašen po previsokoj cijeni po mom mišljenju - mislim da je čak ta 2.5 soma koštalo novo u toj akciji.
Sad su očito prodali sve zalihe, a ne vidim ni da uvoze nove serije koje su sad opet cijenama na "starim" razinama, odnosno izgleda da su povratili povjerenje kupaca obzirom da formalno "kinesko" vlasništvo.
To bi značilo da sam preporučio relativno nove strojeve vrlo dobrog zvuka, za pristupačne novce.
Naravno, tvoj put može biti i da tražiš drugo "vintage" pojačalo (jer jedno zapravo već imaš), no tu je stvarno teško dati neku preporuku.
Uopćeno su tzv. TOTL (top-of-the-line) proizvodi velikih firmi (Denon, Luxman, Sansui, Pioneer, Sony, Kenwood) gotovo sigurno odlični strojevi, no najboljim se smatra razdoblje s kraja 70-tih, pa onda većim dijelom 80-tih se krenulo "šparat" iznutra, te početkom 90-tih ponovo se neko vrijeme moglo kupit ozbiljnih komponenti. A onda su te velike firme uglavnom se okrenule kućnom kinu, a u hi-fiju su ostali manji specijalisti.
No to je samo uopćeno, i previše je varijanti da bi se dao konkretan odgovor. Sigurno je da bi najbolje bilo, ako kupuješ stariju komponentu da bi ju trebalo refrešat (elektroliti, potovi) i to onda stvarno može biti izvrsna stvar.
No pravi meštri tipa Gašo baš se i neće (ili rijetko, ako slučajno ima vremena) baviti nekim modelima koji nisu nazovimo to tako "vrijedni" truda.
Okvirno - meni je radio jednog Linn integrirca, mislim da je bilo oko 100 eura prije nešto godina.
Znam da su se neki "ozbiljni" audiofili, barem na neko vrijeme, vratili npr. najjačim modelima Sansuija, sa komponenti ovih specijalista tipa Linn, Densen, Primare i slično.
Gore spomenuti Gašo mi je pričao da njegov vintage Pioneer izlaz (iz 77.-78.) ima nešto što nije čuo od ni jedne komponente, a prošle su mu kroz ruke fakat stotine primjeraka raznih "vrsnih" firmi.
Moje osobno iskustvo sa novim vs. vintage, jest da je recimo jedan od ovih "kineskih" Audiolab CD playera jednostavno skršio TOTL Denonov player sa početka 90-tih kojeg sam tada imao (DCD 1520, mislim), a kojeg su po raznim forumima neki ljudi čak proglašavali konačnim rješenjem uz par tweakova.
Opet, ovaj se Meridian kojeg sad imam, sa 10 godina na grbi više od tog istog Audiolaba, pokazao kao sasvim drugi svemir u odnosu na sve do tada.
Vidim da ti je stvarno stalo da nabaviš dobar sustav, pa zato ti je najbolja preporuka da si odrediš budžet i vrijeme u kojem se misliš ponovit s pojačalom, i u tom razdoblju uzmeš nešto što će te stvarno uveseljavat kad dođeš doma i upališ.
Pri tome su svi putovi dobri, ak ti je to zanimljivo i nije ti opterećenje - bilo mentalno bilo financijski.
Pa makar pri tome proučavao vintage kataloge ili razlike između MosFeta i bipolaraca