View Single Post
Staro 09.10.2017., 11:52   #2661
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ekipa, ajmo malo pustiti ego i pokušati pogledati činjenice.

1) Mi Hrvati činjenično ne poznajemo zakon, a još manje ga znamo tumačiti. Svatko ga tumači kako njemu paše i kako on smatra da se treba tumačiti. Šta onda svi nismo bogati odvjetnici? Ili, da imamo znanje, ne bi ko ovce bili izrabljivani, omalovažavani, iskorištavani od vlasti koju smo sami birali, npr..., a da ne pričam pojedinačno u različitim životnim područjima.

2) Trgovinama kao što su ADM mi kupci sami dozvoljavamo da se oni ponašaju prema nama kako oni žele i tu smo si sami krivi.

Da dalje ne pokrećem ogromne rasprave, evo ja kupio Samsung Note 8, i ima ogroman nedostatak kao i lažnu reklamu "postigni više". I ja kao kupac jedino što mogu je vratiti uređaj i dobiti povrat novca (što mene ne zadovoljava i u konačnici prihvaćam činjenicu da sam prevaren). Da, naravno, trgovina će pokušati to izbjeći, ali činjenica je jednostavna, nedostatak koji uređaj ima nije javno obznanjen i mene je to dovelo u zabludu da ću kupovinom Note 8 za potrebe video snimanja moći napraviti više i bolje, što nažalost nije slučaj.

Evo još jedan slučaj, kupim mobitel za 2.000 kn (prije cca godinu dana), neki Sony, nesjećam se sad, i kad ono, uređaj se sam popuni svojim vlastitim update-ima i javlja da nema više dovoljno memorije. Od dodatnih aplikacija instaliran Uber, Watsup i bila je još jedna aplikacija, sad se nemrem sjetiti. Uređaj uredno šaljem na reklamaciju, jer uređaj ne mogu nesmetano koristiti bez da ga svaka 3 mjeseca resetiram na tvorničke postavke. Naravno da zahtjevam povrat novca, odnosno zamjenu za uređaj koji radi kak spada.

3) Trgovine u HR često se postavljaju iznad kupca zauzimajući stav da je kupac u krivu dok se ne dokaže suprotno, a u biti je obrnuto, kupac je u pravu dok se ne dokaže suprotno.

Ja potičem svakog kupca koji je opravdano zakinuti i oštećen da odlučno se izbori za sebe. Također, i zalažem se za trgovine gdje kupac ne može uzeti tehničku robu, isprobavati je i vratiti je ako je istu kupio u trgovini bez da plati naknadu štete odnosno gubitka vrijednosti te iste robe jer je npr "oštetio ambalažu, jer se vidi da proizvod nije originalno zapakiran", tako da druga osoba može onda kupiti taj isti proizvod po manjoj cijeni, jer ga je ipak netko koristio. Evo Vam Amazon kao primjer, označeno je da je proizvod otvaran i detaljno piše što je i u kakvom je stanju proizvod.

Na kraju krajeva potičem i da trgovina ima svoja vlastita pravila u skladu sa zakonom te je dužnost svakog kupca da pročita uvjete poslovanja te trgovine.

Odgovornost leži na obje strane; i obje strane je odgovorno trebaju prihvatiti. Ne znanje nije opravdanje!

@FRipper je dobro napisao i generalno se nadovezujem na njega. Ako uređaj zaista ima neosporiv nedostatak, kupac ima pravo. Ako trgovina osporava nedostatak, potraži pravdu na Sudu, a ne na forumu. Zatim, slobodno iznesi detalje cijelog svog slučaja na kraju suđenja tako da bude na korist svima drugima.

Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 11.10.2017. u 09:53.
Sa_Stilom je offline   Reply With Quote