Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 15.09.2017., 12:53   #8654
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
I meni je ova čitabla pobjegla, pa cisto neki osvrt na nju.

U njoj je ni kriva ni duzna popljuvana regica, koja je ok dac, ali i sami ste na kraju uvidjeli da nije problem u samoj regi, vec u vasem front endu, tj transportu. Očito ti flacovi koje ste slusali su napravljeni od mp3ca

Tako da je meni izvor nekak zadnja stvar, odnosno zvučnici+prostor i pojačalo su mi poprilično vaznija stvar u cijelom lancu.
Meni se pak čini da je najpribližnija odrednica kvalitete hi-fi sustava upravo riječ "lanac" - lanac je jak onoliko koliko je to to njegova najslabija karika.

S tim da bi apsolutno u lanac računao i sobu. Dapače. Vjerojatno i najvažniji dio, jer je to medij iz kojeg zvuk dolazi u uho na daljnje "procesiranje". Zapravo ne bi trebali zanemarit ni uho al kaj se tu zapravo da napravit? bar za sad.

No ni izvor nikako nije za zanemarit, jer postoji solidan broj tvrtki koje su zasnovale svoju filozofiju na postulatu GIGO odnosno Garbage-in-garbage-out, tj. kad uđe u lanac sj--an signal ni industrijska preša ga nemre ispravit.
Probao sam iz zeke prije nekog vremena stavit u sistem jedan arhivski dek drag mi srcu (Akai CS F11) i neke poluprašnjave kazete, i brate - za deklarirani S/N ratio od 70dB nema rješenja, barem u odnosu na digitaliju - a i dobar LP, zapravo.
Kolko god BASF CSII Chrome ili originalni Adam&Ants MC album bili "cool".

Slažem se da u dobro posloženom sustavu možda izvor može biti, recimo to tako, najniže klase. Spremam upravo jednu "čitabu" vezanu uz to, pa uskoro i neki empirijski dokazi.
jean luc je offline   Reply With Quote