View Single Post
Staro 13.09.2017., 15:31   #770
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Ono sto sam ja primjetio kod statusa signala je sljedece:

RSRP: je uvijek vise manje isti i slabo varira.

RSSI: je uvijek vise manje isti i slabo varira osim kod uploada, onda se kratkotrajno poboljsa.

RSRQ: u idle stanju je jedan a kod downloada i uploada cesto se pogorsa tj. sa -7 recimo ode na -9.

SINR: je 25 i vise pa cak do 30 ali samo kad nisu zagusenja na mrezi ili opterecenost.

SINR se moze nariktati pomicanjem routera ali ono doba dana ili noci kada je brzina sama po sebi smanjena SINR nikad nije niti
se moze dobiti veci od neke xx vrijednosti. Cim primjetim da je SINR 22/25/30 ako tada mjerim brzinu uvjek je maximala do ibera.

Znaci mozemo traziti bolji SINR ali ocito je da je vezan na opterecenje bazne stanice tj. njihovih celija, konkretno svi parametri
signala su mi dobri ali SINR padne na 8/12/14 te nema sanse u tom periodu dobiti preko 60/65Mbps-a za download i upload isto padne za cca 2/3Mbps-a.

RSRP takodjer moze biti -80 umjesto -70, znaci losiji a da je brzina bolja ako je u toj situaciji:

RSRQ i SINR bolji ! Naravno do neke granice... -86 recimo sa savrsenim RSRQ i SINR ipak daju manje od -72 sa losijim RSRQ i SINR.