View Single Post
Staro 06.09.2017., 08:25   #1803
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor draksa Pregled postova
Pričaš kao da je McLaren nova momčad i da se treba razvijati kroz par godina. Doveli su prije dve-tri godine Neweyevu desnu ruku i imaju dosta dobre uvijete za rad. Druga stvar je što od 2012. nisu imali konkurentan bolid (bolji od 5og mjesta). Po pričama koje daju iz tima da imaju bilo koji drugi motor osvojili bi prvenstvo (pogotovo sa Mercom) i cijelu sezonu pokušavaju ocrniti Hondu na svaki način koji mogu da bi Honda otišla i rastala se sa njima (vjerojatno bi dobili nešto iz ugovora) umjesto da se oni rastanu sa Hondom. Npr korištenje zadnjeg krila iz Monaca u Kanadi i plakanja kad su svi brži 20 na sat na pravcu, opčenito voze svugdje high downforce setup kako bi njihova šasija što bolje izgledala u zavojima, pranje mozga javnosti da je za svaki fail kriva Honda i sl.

Motori su zamrznuti prvi put 2007 godine s tim da je Renault dobio dopuštenje za 2009 da promjeni par stvari na motoru jer su bili iza Merca i Ferrarija po snazi (zanimljivo kako je tim sa Renault motorom osvojio sva prvenstva od 2010-2013 ). Sa V6 motorima nije bilo zamrzavanja razvoja ,ali jednostavno stvar je takva da onaj tko napravi bolji posao u startu može održavati prednost (iako danas je prednost minimalna u odnosu na Ferrari i skoro minimalna u odnosu na Renault).

Newey je počeo raditi na bolidu mislim kada su testiranja počela ,ako ne tad onda u Australiji i tek nedavno su došli neki njegovi dijelovi na Red Bull.

I ako očekuješ da će McLaren parirati Mercedesu u nekoj budućnosti (iduće 2-3 godine) moram te razočarati

Ovako, pričam kao netko tko gleda formulu 1 više od 20 godina, pa prema tome iznosim svoje logičko razmišljanje prema iskustvu koje imam. Niti moram biti u pravu, niti ne moram, niti sam stravstveni poznavatelj svega oko F1, niti najpametniji, niti više navijam za ikoga (prije su mi favoriti bili finski vozači i Mclaren čisto da se izjasnim) ali moji postovi su često malo duži pa tko ima volje, neka čita. Smatram da ponekad dam dobru informaciju onima koji gledaju F1 puno kraće od mene. Svoje podatke sakupljam kao i svi ostali - preko portala i razumijevanja onoga što gledam u nedjeljnoj utrci.

Ajmo opet redom:
Niti jedna momčad bez obzira koja to bila ne može osvojiti naslov prvu godinu sa novim motorom s kojim nemaju baš nikakvog iskustva. Nekoliko dana zimskih testiranja u "simuliranim trkačim uvjetima" i razvoj u zračnom tunelu bez isprobavanja na stazi ne može pomoći momčadi sa potpuno novim motorom drugog proizvođača da konkurira za naslov. Možda da, možda ne....po meni su šanse 10% ma kakve inženjere da imaju prvu godinu. Dobri inženjeri će samo pomoći da se što prije snađu, prikupe dovoljno informacija za razvoj bolida kroz sezonu i što bolju pripremu za sljedeću krajem ljeta. Kako sma i napisao u prethodnom postu, prve sezone mogu biti sretni ako osvajaju bodove, završavaju utrke i bore se za pokoje postolje, ali pobjede vjerojatno ne dolaze u obzir osim u specifičnim slučajevima (kiša, monte carlo i safety car......)

Dizajnirati kompletno novi bolid oko potpuno stranog motora je vrlo teško. Tehničke informacije koje će dobiti (ako uopće dobiju renaultov motor) su samo pomoć, a nikako realno stanje testirano na stazi kada te netko ganja sa sekundu bržim bolidom ili kad ti isti takav bolid slijediš bez da znaš kakve su mu aerodinamičke sposobnosti. Pogotovo će biti teško jer će Renault opet raziti nešto novo na motoru što će biti drukčije od ove sezone, tako da i ovosezonski parametri dobiveni sa staza od drugih momčadi (ako ih uopće smiju dijeliti) neće biti od pomoći.

Priče koje spominješ iz tima - da su rekli da bi s drugim motorom osvojili prvenstvo - nisam upoznat niti sam to igdje pročitao, no takve izjave me ne bi čudile da su istinite jer su britanci takvi. Mercedes šuti, radi, pravi se grbav, stalno "upozorava na konkurenciju" i "kako će biti teško", a onda vozači pregaze cijeli grid u safe modu, a britanci se vole malo hvaliti i uzdizati, no velim - nisam vidio te priče i neću ih komentirati. Ne funkcioniram tako.

Moji komentari o smrzavanju motora su se odnosili na turbo eru, a ne na povijest. Moraš biti stvarno debil da gledaš apsolutnu dominaciju jedne momčadi (vjerojatno najveću ikada u povijesti F1) i ne dopuštaš razvoj motora. Shvaćam da se svake sezone momčadi slažu oko pravila, rade se ugovori, vjerojatno su pravne šanse minimalne da se pravilnici mijenajju, ali opet......ako možeš uvesti pravilo ove sezone da momčadi moraju koristiti motore s manjom potrošnjom ulja, onda su mogli i mnoge stvari promijeniti prošlih godina po pitanju razvoja (tokene neću ni spominjati, jer to mi je kao da u need for speedu sakupljam experience i onda moram točno limitiran broj bodova potroššiti na upgrade....to nije razvoj, nego smanjivanje štete).
Brko je već nekoliko puta komentirao povijesne dominacije momčadi, pa nema potrebe to ponavljati. Promjene pravila su se uvijek uvodile da se sjebe druge momčadi, poveća gledanost, smanje troškovi i više zaradi, a ne da se (primarno) poveća sigurnost. Jbga, i zabrana promjena guma je uništila ferrarijevu sezonu 2005. jer je Bernie vidio da je vrag odnio šalu nakon 5 uzastopnih naslova prvaka 2000-2004. Ovo je bila jedna od također najglupljih odluka jer je direktno utjecala na sigurnost vozača i gume su pucale kao blesave.

Što se tiče Neweya - Red bull je poznat po tome što krene agresivno tek od sredine sezone i sustiže konkurenciju. Ne znam zašto im toliko treba, ali tako je svake godine posljednjih nekoliko sezona.

I nisi me razočarao što se tiče pariranja mercedesu, jer je to trenutno nemoguće s Renaultovim motorom. Kako i piše u mom prethodnom poslu, cilj je privući sponzore, prestati se sramotiti, osvajati bodove, novčane nagrade, podeblajti budžet, prikupiti što više kvalitetnih ljudi i nadati se da neće failati kroz naredne godine. Porsche već neko vrijeme stavlja bubu u uho da su zainteresirani za ulazak 2021. godine u F1....tko zna, možda Mclaren prijeđe i na njihove motore, makar bi to mogao biti isti fail kao i sa Hondom.