Citiraj:
Autor TheNewb
Stvar je da planiram kupiti Xiaomi MI5 (ok mi se čini generalno, ne trazim nešto najnovije i cijena je ok s obzirom da ću ga zamijeniti za vjerojatno dvije godine za nešto novije). E sad ovo će mi biti prvi kineski mobitel i nisam do sada bila korisnik malo "egzoticnijih" mobitela (bilo je većinom Samsung i BlackBerry) pa imam par pitanja: zanima me postoji li nešto na što bih trebala obratiti pozornost prilikom kupnje ovih mobitela? Koja je točno s stvar s tim globalnim ROM (u ovo se uopće ne razumijem) i s MIUI i drugim alternativama za to?
Svi savjeti i iskustva su dobrodošli
(I da, ne znam koliko je bitna informacija ali planiram ga kupiti s jednog hrvatskog webshopa pošto mi se čini kao najbolja opcija jer nisam neki veteran u svemu tome a kao imaju i neku garanciju pa why not, ali i ovdje su dobrodošli tips & tricks).
Nadam se da vas nisam puno izgnjavila s pitanjima i da nadam se da će se naći neka dobra duša koja će mi bar malo razjasniti neke stvari 
|
Evo, meni je MI5 prvi pravi kinez i prvi mob s kojim sam se krenuo zezat s fleshanjem romova. Nije rocket science i može se bez problema naučit, ali mogu reć da ako inače nisi spretna s flashanjem romova i ostalim zezancijama, tj. ako nisi spremna naučit i zezat se s tim da bi u tom slučaju možda bilo najbolje zaobić xiaomi i uzet nešto što radi out of the box kao npr. Motorola moto g serije. Xiaomi ipak nije službeno prisutan na EU tržištu i može imat dosta mušica.
Postoji nekoliko MIUI romova i to su:
- MIUI kineski rom - službeni rom prilagođen kineskom tržištu, nije sve prevedeno, nema google play store i općenito nitko na zapadu to ne koristi
- MIUI global rom - službeni rom prilagođen zapadnom tržištu. Dolazi s puno jezika i ima google play store i neke google appove po defaultu, ali ima značajno manji support od kineskoga i zbog toga rijetko kad radi kako spada.
- MIUI EU rom - neslužbeni rom koji je prilagođen zapadnom tržištu. Zapravo se radi o MIUI kineskom romu koji je prerađen i radi dosta bolje od global roma, ali zahtjeva malo zezancije da se stavi na mob (otključavanje bootloadera, instaliranje custom recoverya tipa twrp i flashanje)
Svi iznad navedeni romovi postoje u stable i developer verziji. Stable verzije bi trebala biti konačna izdanja i radit kako spada (iako to nije slučaj u praksi), a developer verzije su nešto kao beta verzije i za očekivati je da će tu i tamo imati pokoji bug.
MI5 je hardverski vrhunski mobitel za svoju cijenu, ali s romovima u startu može biti nekoliko problema, a to su:
- može doći s fake global romom, pa se treba zezat da se to makne (ako kupuješ u HR vjerojatno se to neće desit, ali onda i nije neka ušteda u odnosu na mainstream smartphoneove. Također pitanje dal će ti vrijedit garancija ako ćeš flashat)
- ako dođe s originalnim global romom, sve verzije od nougata na dalje su jednostavno lakrdija i MI5 s tim radi očajno, kao da se radi o uređaju tri klase ispod
Tako da je na kraju najbolje odmah stavit miui EU rom koji je značajno bolji od global roma, ali i on ima mušica, ili jednostavno staviti neki custom rom. Naravno, postoji opcija ostat na global romu u nadi da će se to jednog dana ispeglat kak spada, ali po meni to se neće nikad desit jer jednostavno imaju previše uređaja trenutno na tržištu i preslab support za global verzije. Logično, pošto su im Kina i Indija na prvom mjestu.
Ukratko, ako ne želiš previše petljat po mobu, moja preporuka je uzeti nešto drugo.