Citiraj:
Autor Matijac
E hvala ti puno. Nedavno mi je došla optika, a nisam se prije sa ONTom susretao. Znači samo spojim ONT u router na WAN i složim pod setting za internet na 100, maxtv i telefon ne koristim, i trebalo bi raditi.
Jedino mi nije jasno kamo da switch spojim, pitao sam na drugoj temi, ali nije nitko još odgovorio. Mada dok kupim taj novi router budu mi dosta 4 lana od gb, ovako na speedportu imam samo 3. Ili je bolje/brže preko switcha sve spojiti? Nov sam u tome pa nisam siguran, jesam guglao po forumima i tu gledao, ali nije mi još 100% jasno.
|
Da, ONT spoji na WAN port na routeru te router podesi prema ovim uputama:
http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=1987
Tad je maxtv na 4 portu dok su 3 porta (gigabitna) slobodna. Bilo koji od ta tri spoji u gigabitni switch i to će ti raditi.
Ako imaš samo par uređaja, spoji ih direktno u router. Ako ih imaš više, switch pa onda u router no nekako danas sve više uređaja ide na WiFi dok je kabel malo nespretan za korištenje. Ionao preko zraka možeš pogurati svih 100(200) mbita optike tako da kabel nije nužan. No ako imaš puno uređaja koji trebaju na žičanu mrežu onda stavi switch i gotovo.