Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.08.2017., 01:38   #30991
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Čitaj čl. 75. st. 3. To nije pretjecanje.
Da bi nekoga ometao, moraš nešto raditi krivo, prema zakonu. E sad, ako nešto ne radiš krivo (a to je isto tako jasno definirano što i kako), nikoga ne ometaš.
Wait, wait. Ne mogu vjerovat da mi je ovako dugo trebalo. Kopkalo me pa sam išao pročitati još jednom.

Citiraj:
(3) Ne smatra se pretjecanjem ni prolaženje s desne strane vozila koje se prema odredbi članka 48. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona ne kreće prometnom trakom uz desni rub kolnika, osim u slučaju iz članka 74. ovoga Zakona.
Članak 48. stavka 1. točka 1. ovoga Zakona:
Citiraj:
1) vozila koja se kreću sporije od tramvaja i drugih vozila koja se kreću cestom po tramvajskim tračnicama ugrađenim uz rub kolnika, moraju se kretati na takvoj udaljenosti od tramvajskih tračnica da ne ometaju kretanje tramvaja i drugih vozila koja se kreću dijelom kolnika s ugrađenim tračnicama,
Ili kraće, tramvaji smiju preticati po desnoj.

Dakle, vozač koji se u lijevoj traci bez opravdanog razloga kreće sporije od ograničenog i stvara kolonu ne samo da bi se trebao maknuti u desnu traku nego ukoliko to ne učini mora stati i propustiti kolonu. On kršenjem tog propisa (Čl. 51. st. 2) ometa ostale sudionike u prometu.

Članak 75. i njegov drugi stavak samo govori da u slučaju kolone u obje trake nema pretjecanja. Ukoliko nema kolone, voziš se desnom trakom random brzinom ispod ograničene ili lijevom po ograničenju. Ukoliko se u lijevoj voziš manje od dopuštenog, ne omogućavaš preticanje koloni iza sebe na siguran način.

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 08.08.2017. u 01:57.
IcyTexx je offline   Reply With Quote