Tema: Automobili
View Single Post
Staro 03.08.2017., 17:51   #30912
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor panasonic Pregled postova
Ljudi u US su valjda glupi što voze Golfove, a ne Lexuse kad je ista cijena.
Nije ista cijena, ali ni klasa.
Malo je Golfova jer realno nemaju nekih prednosti, kao ni image kao ovdje. Iskreno, svaki put se okrenem kad ga vidim tamo, a tek kad ga čujem (ako je dizel)...
A Lexus se u EU / kod nas servisira bez problema.

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Koliko se sjećam, američkoga golfa ko ni lexusa nemreš uvesti. Treba promjeniti dosta stvari na tim autima da bi imali EU homologacijske oznake, i to o svjetlosnih sklopova, pojaseva, pa čak i kočnica
Meni su RX300 rođaci uvezli kao povratnici bez ikakvih problema, no oni ni nemaju homologaciju.
No koliko sam vidio i pratio, nije neki problem ni uvesti ga normalno, kao ni održavati ovdje. Jedino ga ja nikad ne bi imao ovdje.

Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Avioni i brodovi primarno onečišćuju planet, ali auti, kamioni i autobusi drastično zagađuju lokalno, mjesta gdje živimo i provodimo većinu vremena. Jedno je dugoročna ekologija, drugo je i ekologija i direktan utjecaj na zdravlje ljudi.
Globalno zagađenje i je realni problem. Lokalno je više hipsterski problem, relativna stvar što se tiče EU, okolo je bitno gore. EU norme su u odnosu na ostatak svijeta tri koplja dalje i bitno su unaprijedile stanje, na stranu što nekad i pretjeruju.

Citiraj:
Jasno. Ali gledaj distribuciju i uzmi u obzir prijelaz na ekonomičnije i štedljivije uređaje. Ja sam samo na rasvjeti prijelaskom na LED ukinuo 700W dnevne snage koju trošim, a kamoli još na uređajima koji se koriste 0/24.
Mislim da se konačno mičemo s mrtve točke u korištenju renewablesa, u zadnjih nešto godina. Polako kako će se gasiti fosilski izvori, tako će im mjesto uzimati renewables. U daljoj budućnosti će vjerojatno postići i neki odmak u fuziji, vidjet ćemo. Optimističan sam da će Paris Agreement kroz sljedećih par desetljeća promijeniti dosadašnje vođenje stvari.
Možemo biti optimistični, no pitanje proizvodnje i cijene je veliki problem ne samo u EU nego i u svijetu. Treniutno ne postoji varijanta promjene postojećeg sustava i povećanja proizvodnje putem obnovljivih izvora.
U povećanju proizvodnje premalo je stalnih ili rezervnih izvora u odnosu na obnovljive izvore, a to je opasno.

Citiraj:
Koja je EV alternativa Tesli? Je li postojala prije 2012.? A poslije 2012.? Nudi radikalan shift u poimanju automobila. Smanjenje kompleksnosti powertraina, jednostavnost održavanja, radikalan napredak u korisnosti autopilota (dok se drugi automakeri već desetljeće sporo bakćaju s tim, da prodaju što više polovično korisnih sistema), OTA SW update, . Pa da nema njih, ne bi nitko mrdnuo prstom da EV učini viable alternativom trenutnim ICE autima. To što se EV ne uklapa u tvoj raspored ne znači da hrpa drugih ljudi može veoma komotno živjeti uz njega.
Alternativa Tesli je postojala godinama i prije kao što i postoji sada, kao što drugi proizvođači proizvode više, s više modela, većim brojem tržišta itd..
Npr., da sada kupujem EV prije bi išao na nešto tipa Zoe nego Teslu.
Autopilot i slične gluposti ne računam, to ničemu ne služi.

Citiraj:
Napisao sam težinu Tesle Model 3 u usporedbi s BMW 3 sedanom. Skoro pa su jednako teški, razlika je u par desetaka do 100kg. Nije se desio slučaj da je vlasnik Tesle izgorio u autu zbog zapaljenja baterije. Trenutno su "good enough".
Super, nije izgorio u autu.
U BMW sjednem i po ovom vremenu odvezem ZG - DU, s klimom, brzo i bez stajanja. Tesla mi tu nije ne samo good enough nego ni izbor.
A za poslovne potrebe da ne pričam, bez obzira što mi firma financira.

Citiraj:
I to će se desiti, Superchargeri su trenutno s razlogom proprietary, baš kako bi se pokrenula izgradnja ostatka infrastrukture, a ne da trenutni automakeri profitiraju od Tesle i metnu prst u uho. No, nažalost, nikad vjerojatno neće biti unificiranog standarda kao što je trenutno šmrk s pištoljem i rupa u autu.
Nisi možda shvatio: ako krene s "proprietary" tehnologijom jedan, pa drugi, doći će do kaosa. Tržište ne prihvaća taj kaos.
Samo daj kupcu još jednu brigu o kojoj mora razmišljati. "Zašto nisi uzeo vozilo A, B, C nego D?" "Punionica mi je i kod stana i kod posla i kod vikendice".

Ono što je malo nedorečeno u ovoj raspravi jest da ja jesam za promjene (posebno u tom smjeru), mogu si to priuštiti, ali ne vidim ni najmanje zašto bih. Recimo, mogao bih uzeti takvo što za ženu (uz, naravno gadnu državnu povlasticu), no i dalje je prevelika gnjavaža za dobit.