Citiraj:
Autor 1v@n
Čitam malo sad taj cijeli hype oko te Tesle 3 i...dobro, jesam li ja jedini koji ne razumije svrhu velikog, udobnog auta s 5 sjedala, koji ne može preći udaljenost od Zagreba do Splita?
Realno, tko kupuje auto od 4.7m dužine za vožnju po gradu i rute do 300 km po meni nije baš pri zdravoj pameti.
|
Mislis duzine jedne Skode Octavie? Nes ti gabarita...
Meni s dvoje djece treba auto od 4,70 gdje god da idem, 5 km do ducana ili ih ostaviti u vrtic pa na posao ili na more. Da li bi trebao imati jednog smarta za po gradu i jedan veci auto za duze ture? Ne razumijem tvoju argumentaciju.
Nazad na Teslu; Ako se vozim svakodnevno Zg - Split onda spadam u 0,1% ljudi koji ce ili uzeti 100D ili ICE automobil.
Kada bi imao Model 3 sa 300 km dometa, jednom godisnje bi morao napraviti pauzu na Superchargeru na putu prema moru. Ostatak godine vozim superiorni auto za moje potrebe i to me kosta sitnis.
Citiraj:
Autor 1v@n
Punionica ima sve više, ali najviše što sam vidio su dvije ili tri na jednoj lokaciji. Porast broja električnih auta, što ovakvih komercijalnih, što DIY, a već sad premali broj punionica će dovesti do toga da će se čekati u redu na punjenje... Koliko ono punjenje traje?
Ako povećaju broj punionica, opteretit će električnu mrežu kojoj je tijekom ljeta problem i opskrbiti trenutnu količinu klima uređaja u domaćinstvima. Kolaps je očigledan.
|
Kako raste broj el. automobila, tako ce i punionica. Benzinske pumpe ce ugraditi i punjace jer zele da kod njih potrosis novce, pojedes nesto itd. Druga opcija im je spora i sigurna propast. Kad su dosli prvi automobili, mislis da je postojala pumpa svakih 10 km? Rast broja elektricnih auta ce pratiti i rast infrastrukture.
Koliko se dugo M3 (Ne BWM :-) ) puni? Ne nalazim tocne podatke, ali na brzom punjacu oko 1h.
Potrosnja el. energije ce se povecati, ali ukupna potrosnja energije smanjiti. Sve je vise distribuiranih obnovljivih izvora koji proizvode tamo gdje se i trosi tako da je utjecaj na mrezu ili nikakav ili pozitivan.
El. mreza ne predstavlja nikakav problem. Povecana potrosnja ce povecati i prihode, a time i ulaganja u tu istu mrezu. Kad prestanemo unistavati svoj planet i okolis, prestat ce i potreba za tolikom klimatizacijom.
Citiraj:
Autor 1v@n
Sad gledam gužve ove prema moru. Odeš Teslom i zapneš u takvoj koloni. Nećeš do Bosiljeva doć s jednim punjenjem baterije...i što onda? Napunit ćeš ga duhom svetim? Ili će svako odmorište morati imati desetak punionica i zabavne sadržaje kako bi "vozači" (putnici) u Tesli nekako ubili idućih par sati koji su potrebni za novih 300 km? Tesla je onda tahograf na kotačima, samo nisi vozač kamiona nego putnik koji je ograničen koliko smije putovati
Svaka čast onima koji se na to kod nas odluče, ali ja ne vidim smisao, bar ne još.
|
Koliko trosi el. motor u praznom hodu? Otprilike nista. Mozes stajati u koloni beskonacno dugo, tj. dva dana dok ti klima od 1kw ne pocluca bateriju od 50 kWh ili vecu.
Kad cijena el. auta pristojnog dometa zajedno s troskovima koristenja (gorivo, servisi...) bude jednaka ukupnim troskovima ICE auta (auto + gorivo + ...) , nestaje svaki argument za ICE osim za tih 1% rubnih slucajeva koji rade 800 km svaki dan (iako ce se i tome brzo isplatiti elektricar jer je npr. Teslina elektro-mehanika projektirana sa zivotnim vijekom od milijun milja.