View Single Post
Staro 24.07.2017., 20:45   #188
Firecracker
Premium
Moj komp

Firecracker's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Evo šta moja knjigovođa (nije buđet firma za knjigovodostvo) kaže na trgovanje bitcoinom i isplate zarade na račun firme (doo):

Citiraj:
kolegica i ja smo istražile ovu temu trgovanja s bitcoinima i došle do slijedećih saznanja:
• možete slobodno trgovati bitcoinima.Trgovanje i zarada između kupovne i prodajne cijene ne podliježe oporezivanju PDV-om (oslobođeno je PDV-a temeljem čl. 40 Zakona o PDV-u).
Trgovanje bitcoinima se tretira kao trgovanje bilo kojom valutom. Međutim, trebate voditi računa da ti prihodi ne smiju preći 2% ukupnih prihoda jer onda nećete moći priznavati pretporez u 100%-tnom
iznosu nego prema izračunatom postotku.
• kada kupite bitcoine, oni će Vam se u knjigama firme prikazivati kao financijska imovina raspoloživa za prodaju. Zarada koju ćete ostvariti na povoljnijem tečaju će Vam predstavljati prihod razdoblja
u kojem je ostvarena. Ti prihodi predstavljaju osnovicu za plaćanje poreza na dobit kao i prihodi koje ostvarite iz osnovne djelatnosti.
Jednako tako, tečajne razlike koje nastanu usklađenjem vrijednosti na dan bilance (31.12.) predstavljaju prihod(rashod) razdoblja.
• ono što ste Vi dužni osigurati je evidencija prometa po „virtualnom“ računu te informacije o vrijednosti bitcoina na dan 31.12. (ukoliko na taj dan budete imali bitcoina na tom „virtualnom“ računu)
Firecracker je offline