View Single Post
Staro 11.07.2017., 09:23   #1005
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Romul Pregled postova
Evo da ja izložim drugu tezu da u nadi potaknem malo kvalitetniju raspravu

Dakle ako timovima je najbitnije i praktično prvi cilj, je biti konstruktorski prvaci, zašto nebi htjeli imati dva najbolja vozača koja mogu dobiti?

Konkretno ako je to Alonso koji je slobodan i nudi svoje usluge čak javno, a sa druge strane imamo recimo SF koja očito baš i nije zadovoljna učinkom svojeg drugog vozača onda bi bilo realno za očekivati da će management razmotriti Alonsa.
Pogledajte tablicu kontruktora do sada, i sad probajte zamisliti da je od početka sezone na mjestu RAI sjedio ALO, mislite da bi Mercedes bio prvi u kontruktorskom poretku?

Svi se manje više slažu da je SF70H najkonkurentniji bolid ako se pogleda sezona do sada. Možda malo je slabiji u Q3 od Mercedesa ali u utrci je bolji i bolje koristi Pirellijeve gume.

Naveo sam samo primjer SF jer oni su upravo kada nitko to nije očekivao doveli baš RAI 2014. da vozi uz njihovog neprikosnovenog broja 1 u nadi da će pojačati svoje momčadske šanse u odnosu na prijašnje godine kada bi gotovo sve bodovoe skupljao samo ALO.

Nemam nikakve inside info samo gledam iz druge perspektive što su prednosti dva jaka vozača u odnosu na trenutni setup koji imaju SF i Mercedes.

I na kraju Bottas - nema sumnje da je dečko brz. No ima li on ono što treba da postane prvak pored HAM i VET? Ja nekako ne vidim to.
Da bi bio prvak moraš imati one drskosti i agresivnosti. Mislim da je poput ROS iz 2014/2015 koji je shvatio da bi dobio HAM mora igrati i prljavo,mora mu se uvući pod kožu, mora ga izgurati sa staze, mora izvući sve pa i nešto što nije on po svojoj prirodi da bi postao prvak.

U F1 puno toga ovisi o uspjehu. Zar nije Rosberg dobio Hamiltona baš u sezoni u kojoj je Mercedes odlučio top mehaničare koji su do tada radili s Hamiltonom (i on je osvojio 2 naslova s nima) prebaciti u Rosbergov dio garaže (koji je pak osvojio naslov opet s njima)? Hamilton nije bio sretan i izgubio je prvenstvo. Ovo je itekako javno iskomentirao i iskritizirao. Ne znači da je to jedini razlog, ali.......navede te na razmišljanje. Hamilton je imao katastrofalan start u 2016. sezonu.

Tu dolazi do izražaja zašto neki timski kolege imaju više kvarova od drugih. Koliko god da su ti ljudi eksperti na svom području, uvijek ih nekolicina iskače od ostalih i tu prestaju sve priče o sabotažama bolida. Jednostavno preraspodijeliš najbolje mehaničare na onu stranu garaže za koju misliš da će ostvariti više u utrci.

Momčadi ne žele trošiti po 70-80 milijuna eura po sezoni na dva top vozača jer im jednostavno ne trebaju. To je kao da napuniš Rela madrid i Barcelonu isključivo sa zvijezdama. Imali bi smao probleme zbog toga. Budimo realni, igrali bi lošije zbog gomile egotripova. Alonso i Hamilton nisu bili sretni skupa u mclarenu, Hamilton i Rosberg nisu bili sretni skupa u Mercedesu. Ferrariju ne treba Alonso-Vettel sapunica. Treba im jedan dokazani top vozač kojem će pružiti najbolje moguće i jedan vozač koji se ne buni previše, šuti i radi a to je Kimi. Ako je taj vozač još i dokazani svjetski prvak, tim bolje, ali budimo realni......takvi su rijetki. Unazad 20-ak godina mislim da se jedino Button, Kimi i Hakkinen ne bi klali s timskim kolegama kad as u pitanju F1 prvaci. Ferrariju je Kimi najbolje i najoptimalnije što su mogli dobiti i svjesni su toga. One priče šefova da se Kimi mora malo više potruditi su PR gluposti za javnost kako bi ispalo da si je sam kriv što je sporiji, a Kimi nije blesav...jasno mu se vidi na licu kako se osjeća u momčadi. No onda se opet vraćamo na onu staru.......on je jedna od rijetkih koji šuti i vozi i tu i tamo se izdere na radio "leave me alone, i know what i'm doing".

I za kraj, pamte se samo vozačka prvenstva.....to dovodi sponzore i to je najbitnije svakom timu. Konstruktorsko prvenstvo je samo osobna satisfakcija i zahvala mehaničarima i razvojnim inženjerima na nadljudskom trudu kroz sezonu. Nešto kao regres za godišnji odmor.