View Single Post
Staro 04.07.2017., 20:45   #1087
Hazl113
Registered User

Hazl113's Avatar

Datum registracije: Jun 2013
Citiraj:
Autor vranjba Pregled postova
Jel može pitanje, jel netko izračunao koliko se uštedi na stuji ako se zamjene sve klasične žarulje u kući za štedne/led? I koliko te dođe da ih sve zamjeniš, za neku srednju kvalitetu/cijenu žarulje? Ono neki okvirni prosjek na godišnjoj bazi.

Sve mi se čini da je to u rangu sa peglanjem jedne košulje manje tjedno i daleko ispod pranja rublja/suđa po noći (jeftinijoj stuji).

Nije mi jasno zašto većina na ovoj temi "čoravi" pod štetnim svjetlom, jel zbog uštede ili nečeg drugog?
Nadam se da neće biti uvrijeđenih.
Evo ja ću ti odgovorit, mada je prošlo mjesec dana od tvog pitanja. Na koncu pisao sam o tome.
LED žarulje se danas isplate samo ako u prosjeku rade 90 min. dnevno. Jenostavno je glupo stavljat ih tamo gdje rade 1-15 min. dnevno, a takvih rasvjernih mjesta u kući i stanu je najviše. Recimo balkon, hodnik, ostava i sl. Kod mene se recimo žarulja na balkonu pali u prosjeku jednom mjesečno na pola minute. U hodniku oko 5-10 min. dnevno, ali u kuhinji, kupaonici, dnevnoj sobi kao noćna lampa tu obavezno staviti LED.
Ali cijena LED žarulja pada i mislim da neće još puno padat, a klasične polako rastu. Pored toga nisu baš kvalitatne kao što su se mogle nabavit prije 4 i više god. Ja sam se davno prije osigurao sa kvalitatrnijim i tek prije par mjeseci je izgorila jedna u hodniku koju nisam mijenjao tri god. Hoću reći da je kod mene vijek trajanja klasičnih žarulja oko tri god. Ove danas sigurno traju kraće.
Što se pak tiče LED žarulja i njihov radni vijek, vidim da se piše i ovdje. Nije baš za pohvalu. U prosjeku traju do dvije godine, često u garantnom roku. No ima i tu kvalitetnijih. Ja imam tri Philips LED-ice i traju već preko tri godine. Sve su se već isplatile i sada ustvari štede. A Osram koje sam stavio na neka mjesta u vikendicu, evo jedna je otkazala, a možda je radila 30 sati. Garancija je prošla pa ništa od povrata. Tako da kada sve opet izvagnemo, ponovo se vraćamo na onih 90 min. dnevno.
Hazl113 je offline   Reply With Quote