Citiraj:
Autor vranjba
Jel može pitanje, jel netko izračunao koliko se uštedi na stuji ako se zamjene sve klasične žarulje u kući za štedne/led? I koliko te dođe da ih sve zamjeniš, za neku srednju kvalitetu/cijenu žarulje? Ono neki okvirni prosjek na godišnjoj bazi.
Sve mi se čini da je to u rangu sa peglanjem jedne košulje manje tjedno i daleko ispod pranja rublja/suđa po noći (jeftinijoj stuji).
Nije mi jasno zašto većina na ovoj temi "čoravi" pod štetnim svjetlom, jel zbog uštede ili nečeg drugog?
Nadam se da neće biti uvrijeđenih.
|
Evo ja ću ti odgovorit, mada je prošlo mjesec dana od tvog pitanja. Na koncu pisao sam o tome.
LED žarulje se danas isplate samo ako u prosjeku rade 90 min. dnevno. Jenostavno je glupo stavljat ih tamo gdje rade 1-15 min. dnevno, a takvih rasvjernih mjesta u kući i stanu je najviše. Recimo balkon, hodnik, ostava i sl. Kod mene se recimo žarulja na balkonu pali u prosjeku jednom mjesečno na pola minute. U hodniku oko 5-10 min. dnevno, ali u kuhinji, kupaonici, dnevnoj sobi kao noćna lampa tu obavezno staviti LED.
Ali cijena LED žarulja pada i mislim da neće još puno padat, a klasične polako rastu. Pored toga nisu baš kvalitatne kao što su se mogle nabavit prije 4 i više god. Ja sam se davno prije osigurao sa kvalitatrnijim i tek prije par mjeseci je izgorila jedna u hodniku koju nisam mijenjao tri god. Hoću reći da je kod mene vijek trajanja klasičnih žarulja oko tri god. Ove danas sigurno traju kraće.
Što se pak tiče LED žarulja i njihov radni vijek, vidim da se piše i ovdje. Nije baš za pohvalu. U prosjeku traju do dvije godine, često u garantnom roku. No ima i tu kvalitetnijih. Ja imam tri Philips LED-ice i traju već preko tri godine. Sve su se već isplatile i sada ustvari štede. A Osram koje sam stavio na neka mjesta u vikendicu, evo jedna je otkazala, a možda je radila 30 sati. Garancija je prošla pa ništa od povrata. Tako da kada sve opet izvagnemo, ponovo se vraćamo na onih 90 min. dnevno.