View Single Post
Staro 02.07.2017., 11:27   #8510
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Rista Pregled postova
Ja zapravo kao najveci problem tu vidim filmove raznih formata gdje jedan dio ekrana (crne crte) nije aktivan i ne trosi se. Navodno se radi na algoritmima koji bi onda smanjivali svjetlinu i na tim podrucjima ali skeptican sam koliko je takvo sto izvedivo.

Ironija je da iako je najveca prednost OLED-a bas ta crna, da zapravo ima problema sa prikazom tamnih detalja. A vecina materijala zapravo nema puno apsolutne crne.
Algoritmi sigurno ne smanjuju svjetlinu crnog prikaza. OLED crna boja je pixel-off, tj. pixel uopće nije pogonjen, zato i je prava crna.

Problemi s prikazom tamnih detalja su čisto tehnološka prepreka. Prag napona kojom se mora pogoniti pixel da bi se dobila "prava" boja, tj. ona koja po zasićenju odgovara R, G ili B, jest dosta visoka. Zato u mračnim scenama dolazi do problema: pixeli se "ne upale do kraja", pa se detalji izgube.

Ako netko ima AMOLED ekran na mobitelu, to može jednostavno isprobati smanjivši svjetlinu na minimum. Slika poprimi nekako žućkasto-narančastu nijansu, plava je potisnuta. Ne, nije blue light filter. Plavi pixel treba viši napon da bi se upalio kako treba i ponašanje u odnosu na napon mu je znatno nelinearnije nego kod R i G.