Citiraj:
Autor coconut
Ovih sam dana prozujio po ZG prodavaonicama satova više klase (Krona, Marli,...). Izbor je zaista solidan, ali su cijene pretjerane. Isti satovi vani koštaju 25-30%. Konkretno? Bretiling SOH 46mm košta 40k kn, a vani 4k € (Amazon).
Otkud tolika razlika? Nije njihov pdv toliko manji od našeg. Postavlja se pitanje zašto bi netko poklonio lokalnom dileru satova svoj teško zaražen novac? Šta dobijam kupnjom kod nas? Većina tih satova vjerojatno ima internacionalnu garanciju pa je nebitno gdje ću ga servisirati.
|
I onda vidiš Dictu recimo, akcija Breitling Navitimer spušten 18k kn i još zarade

Mislim da je stvar u tome da ima nešto ljudi kod nas koji ne pitaju za cijenu pa im je svejedno da li je 2 k eura više ili manje cijena... isto kao i za aute, usporedite cijene kod nas i zapadnoj europi ( a gdje je razlika u standardu...), pa kako kaže jedan čovjek koji ima auto salon, i to citiram "ako ima 300k kn ima i 400k" doslovno mi je tako rekao.
Isto sam pričao s frendom, kažem Rolex submariner u SAD-u imaš novi s papirima za 4-5 tisuća dolara, kod nas ispod 50 k kn ne možeš ni u snovima naći ( u trgovini novi ). Kaže meni frend doslovno ovako: "pa šta, onaj tko ima za Rolex, on ne pazi na pare". Nisam se složio i skoro smo se posvađali.
Bottom line je taj da kod nas, ako imaš love, moraš se razbacivati, tako je utisnuto mišljenje. Makar je to skoz promašeno i krivo jer da se razbacuješ onda ne bi imao, kao recimo Tyson itd... ali eto, balkan u glavi. I zato su marže kakve jesu. I ono što je rečeno: lade jaja 2 tjedna pa se pokriju s jednom ili dvije prodaje. Tko vidio malo se potruditi pa da se prodaje više a s manjom maržom.
Mislim kada vidim generičke mehanizme u satu: ETA-u, Selita-u i Unitas-ove pa deru s 10 i više tisuća kuna mislim si cmon, ali eto tako je kako je.