Citiraj:
Autor bokinho
Pa ako se oscilacije i dogode onda je to do linije i spustanje profila je samo pomocno/privremeno rijesenje. Ja mogu bacit pogled na povijest parametara pa nek mi se covjek javi na pp pa cu pogledat.
|
To je jedino rjesenje ako je parica fizicki ispravna kod njega na ulazu u objekt i sve do routera. Povecanje prometa u vrsnom periodu, paljenje 25 max tv prijemnika kada pocne dnevnik itd... od njega pa do centrale...
Dakle ta parica radi fantasticno dok:
Ne padne kisa koja se probije do neke spojnice pod zemljom..
Ne padne kisa koja smoci neku spojnicu ako je vod zracni..
Bilo koje nama poznate-nepoznate smetnje koje utjecu na kvalitetu trenutne veze.
Te smetnje/oscilacije linije se uoce
ako se prati graf SNR Per Tone i Conn Speed.
Primjer manje-vise normalnog SNR per tone:
Primjer SNR per tone kada su izrazene smetnje na parici:
Jos jedan...
Graf Conn Speed to isto ljepo prikaze tj. vidi se oscilacija max moguce brzine bez obzira na trenutno sinhroniziranu.
Sad ide
ono kljucno sto stoka sitnog zuba u SKZ
ne razumije.
Parica ima takve smetnje da linija nece puci nego ce se router resinkati kada maximala padne ispod trenutno sinhronizirane a ako je dobra parica koja pati/ima oscilacije samo zbog preopterecenosti mreze drzat ce i sa marginom 2-3dB bez da pukne veza.
Parica ima takve smetnje i kolicinu ES-a
da ce se srokati cim margina dotakne 5dB i tu nije kraj...
resinkat ce se ponovo kada oscilacije/smetnje nestanu ali prekidom jer je forsana profilom na DSLAM-u pa ce to izgledati ovako:
Ili ovako...
Kako se mjenja maximala ako je parica losija veza puca i sinhronizacija je nizja, promjenom parametara maximala raste a profil na DSLAM-u forsira ponovno resinkanje jer sada nema smetnji.
Sad nastupa polu-skolovana stoka sitnog zuba u SZK i junacki reze brzinu sa 30Mbps recimo na 20Mbps ili
jos junackije u punom partizanskom jurisu
slavodobitno stavlja profil sa target marginom 8-9-10dB.
Sta su napravili ? Pa bas nista... evo pokusat cu sto jednostavnije objasniti ako cita koji mulac iz SKZ-a.
Rijesenje spustanja sa 30Mbps na 20Mbps ili promjena target margine na 8-9dB:
OK, router se sinka na 22Mbps, target margina profila za primjer recimo 30/4m8bs3i1/2-d16 je 8db,
max vise nije oko 30Mbps nego je forsanjem profila pao na 25Mbps.
No smetnje/oscilacije linije nisu nestale promjenom profila !!! Kako su bile na profilu 36/6m_8bs6l1/2-d12 (66) za 30Mbps - tako su i dalje na ovom za 20Mbps, to rijetko koji mlatimudan razumije. Te oscilacije ce biti i na profilu za 10Mbps sa marginom 11dB ali ce parica mozda preziviti jer sa takvom marginom ima dovoljno korekcije.
No samo
jedan covjek iz Iskona je skuzio o cemu se radi i poslusao ono sto sam predlozio i to je radilo vise manje OK skoro 1g dok sama parica nije toliko degradirala da sam kompletnu paricu odjavio i uveo drugu.
Stavlja se profil 36/6m_8b_s3-I1/2-d16 (63) sa target marginom 6dB, znaci najmanja moguca i max profil za 30Mbps.
Remonte na DSLAM i u postavkama istoga bez obzira na pusteni profil stavlja se ogranicenje od 24Mbps te ujedno usljed toga margina skace na 9-10-11dB i kao takva drzi vezu bolje nego cisti profil za 20Mbps sa marginom 7-8-9dB.
Znaci pusta se profil za maximalnu brzinu parice i onda se ista ogranici direktno na DSLAM-u i to je ono sto @Vitzco
moze trenutno napraviti i testirati.
Ima supervisora i moze sam forsati u router ovu naredbu i spremiti je u ROM da iskljucivanjem istoga vise od toga ne ide.
Code:
xdslctl configure --bitswap on --sra on --trellis on --i24k on --maxDataRate 31000 7100 50000
Margina ce mu otici na 10-11dB, bar bi trebala... ako mu mulci iz SKZ spuste taj profil jos vise
a vrlo blizu je tome ako ih nastavi gnjaviti da od 40Mbps mogucih zavrsi na 20Mbps.
Dok se linija slucajno ne sanira jer ju je bager slucajno dokrajcio ili neki radovi to je jednino moguce prihvatljivo rjesenje, max profil + ogranicenje na DSLAM-u ili uvest novu paricu...
Citiraj:
Autor Vitzco
Snimao sam i sa dslstatsom, pa evo par grafova...
|
Uspio si snimiti sve sto ne treba a ni jednu sliku sto bi trebalo, nevjerojatno
Vidi gore sta treba pratiti 24h...