View Single Post
Staro 01.06.2017., 10:03   #79
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nije potrebno imati zaposlenih da bi se usluga obavljala. Prijatelj neće imati problema sa poreznom oko toga, nitko ne sprečava direktora da u slobodno vrijeme radi za firmu. Bilo bi problema u slučaju da nije nigdje prijavljen, ali i to je upitno. Ja konkretno znam za slučaj čovjeka koji ima tri tvrtke i sve normalno rade iako sve tri ukupno imaju jednog zaposlenog, njega
Dakle izdaju račune, primaju račune itd.

Jedino naravno treba paziti da tvrtka bez zaposlenih naravno ne smije u rashode stavljati stvari koje se tiču zaposlenih, tipa seminari, lokalne vožnje, prijevozni troškovi i sl. Ali to prijatelju neće biti problem na početku vjerujem.

Ne mora se prijavljivati na osnovicu člana društva (direktorska plaća, od 01.01.17. = 5.030,35 kn bruto) pošto je već osiguran temeljem redovnog rada kod drugog poslodavca.

Ali ukoliko bi npr. dao otkaz u sadašnjoj firmi, imao bi obvezu osigurati se po osnovi toga što je direktor i morao bi staviti tu minimalnu osnovicu za članove društva u svojoj tvrtki.

Još samo jedna stvar, neka se malo više informira o j.d.o.o., ljudi obično misle da je to nešto što se trajno ima ali j.d.o.o. je zamišljen kao privremeno rješenje prema "pravom" d.o.o. dakle ima neka ograničenja koja obični d.o.o. nema. Ukoliko j.d.o.o. na kraju godine ima dobit, 25% te dobiti po sili zakona ide u dokapitalizaciju pa tako svake godine dok se ne dostigne 20.000 kuna gdje firma prelazi u status punog d.o.o.
To zahtjeva reviziju i javnobilježničke troškove svake godine (nekoliko tisuća kuna). J.d.o.o. vrlo lako može postati skuplji od običnog.

Ako je moguće, ja uvijek preporučujem otvaranje običnog d.o.o. (20.000 kn kapital na početku). U startu su javnobilježnički i drugi troškovi viši oko 3000 kuna ali vlasnik može raspolagati sa dobiti kako on želi od početka.
Također, sa tih 20.000 se od starta raspolaže kako se želi.
Exy je offline   Reply With Quote