View Single Post
Staro 29.05.2017., 18:42   #8384
lobo64
Premium
Moj komp

lobo64's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
OK, da malo podijelim svoje frustracije sa nabavkom novog telkača. Ciljam dijagonale od 49-55".
Obilazim šopove već dva mjeseca i nagledao sam se hrpu ekrana (pod nagledao mislim maltretiranje prodavača sa hardom na kojem su fajlovi koje sam tražio da mi puste, te tekući TV program sa zahtjevima da se na dotičnim modelima mijenjaju postavke obzirom da su sve prenabrijane).
Zaključak do kojeg sam došao: alles scheisse, oliti nijedna postojeća tehnologija ni blizu ne zadovoljava upotrebu ekrana u cjelodnevnim potrebama.
OLED je tu najbliže onom kak bi to trebalo izgledat, makar i ti modeli imaju jasno vidljive nedostatke u pojedinim situacijama.

Prvo, i po mom mišljenju najgore, trzanje slike na 24p (kako god kvalitetno materijal bio ripan), nijedan model (android, tizen, webos, itd..) bez obzira na broj jezgri u procesoru NE MOŽE dati fluidnu sliku. OK, moram biti pošten pa reći da sam gledao modele do max. 12k Kn. Makar, sa suludo skupim modelima sumnjam da je situacija puno bolja.

Drugo; prikaz crne boje, što je po meni skopčano i sa kontrastom; DESASTER.
Ak je dobro po danu (osvjetljenom prostoru), onda u zamračenju ne valja pol piz.. hladne vode. I Vice Versa.

Treće; kutevi gledanja, za sve osim za IPS i OLED moraš biti ko trkaći konj sa onim štitnicima na očima. Sve van 20° od osi je banana.

Četvrto; korištenje ekrana kao komp monitor, odnosno input lag: stra`ota bre.

OLED uspijeva djelomično kaširati sve gore navedene nedostatke, no to još uvijek nije to.
Plus toga, kolaju vrlo zabrinjavajuće glasine o trajnosti istih, koja je navodno tri puta manja nego kod LCDa.

A o podršci HEVC u 2017. godini uopće ne želim gubiti riječi.

Suma sumarum, što činiti?
Ono mislim, za 20+k Kn, čovjek postaje potencijalno opasan kupac 4k beamera, koji svi redom (u tom cjenovnom rangu) brišu pod sa bilo kojim TVom (o veličini slike da ne pričam).
Koliko ćemo još morati čekati da se izmercaju gore navedeni nedostaci na TVima?