Imao sam 60KS7002 i nakon toga dva 65KS8002. Fantasticna slika ali ti televizori imaju jedan problem o kojem se malo pise i to samo po forumima. Moth eye filter zbilja znatno povecava percipirani kontrast u osvjetljenim prostorijama, iako je odsjaj rasvjete po meni malo iritirajuci jer stvara vertikalnu dugu po cijelom ekranu ako je svjetlo negdje po sredini TV-a. Pravi problem je sto je te ekrane nemoguce ocistiti. Otisci prstiju, bilo sto sto padne na ekran, pusiona. Kada i pokusas ocistiti samo se razmaze i ostane plava mrlja. Pa ne diras ekran prstima, zasto je problem? Zato jer iz tvornice dolaze sa otiscima prstiju po rubovima, ili jos gore, vec sa nekakvim mrljama ili linijama po cijeloj vertikali ekrana. Dakle moja DVA zadnja 65KS8002 su apsolutni horor po tom pitanju a bez ikakve sumnje su novi, nikada raspakirani televizori. Da stavim slike mi ljudi vjerojatno nebi vjerovali da je to nov novcat tv. Fora je sto se u zatamnjenim prostorijama ne vidi a pri jacoj svjetlosti je katastrofa. Dakle upozorenje svim vlasnicima ili buducim vlasnicima Samsunga, ni slucajno ne dirati prstima i ako je moguce ni ne provjeravati kako TV izgleda pri jacoj svjetlosti od one u kojoj ce se koristiti
I da, kad smo kod percepcije kontrasta. Dizajn 65KS8002 je fantazija, prednje staklo poput onog na mobitelima prekriva bezel, ostaje samo metalni obrub. Ali dio tog uskog bezela koji je ispod stakla je naravno glossy crni i iako TV ima nativni kontrast od gotovo 7000:1, subjektivno crna izgleda nesto dublje na KS7002. Fora je sto sa crnim sjajnim bezelom oko i mozak imaju referencu kako najdublja crna izgleda i tesko ga je zavarati da je ona na ekranu dublja nego sto jest, cak i uz bias lighting. Idealno bezel mora biti mat i to ne nuzno potpuno crni vec tamno sivi i tada vrijedi upravo suprotno - oko se moze zavarati da se radi o super dubokoj crnoj.
Sada mi stize Sony 65XE8505. Vjerojatno nije bas u rangu KS8002 ali recenzije su dobre, panel je dobar, povrsina ekrana je normalna

, bezeli su savrsene boje. Oko FALD televizora sam jos uvijek skeptican, pogotovo oko ovih sa relativno malo zona. Gotovo redovito to znaci tamnije kuteve ekrana i izrazeniji banding/DSE. Mit je da edge lit ne moze imati dobru uniformnost. KS8002 ima bolju uniformnost od mnogih PC monitora a radi se o 65" ekranu! FALD mora imati puno zona i dobro razradjen algoritam inace je prednost nad edge lit onako, vrlo upitna.