I na mojem Markusu ima praznog hoda u naslonu kad je stopiran, znači nije defekt...
Inače sjedište Markusa je obična PU pjena 30 kg po metru kubnom, znači vulgaris najjeftinija opcija što ide u najjeftinije madrace od pjene što je sigurno moglo biti puno bolje, ali ok, valjda će izdržati.
Ovo što kažeš za podmazat...imam drugi njihov uredski stolac koji škripi za poludit, gdje se to može podmazat točno da probam to riješiti...radi se o ovom stolcu
http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/20339420/
Btw nemojte ga nikad kupiti...preskup je za to što nudi, sjedište je još ok (zanimljivo je da ima 35 kg po kubnom metru PU pjene što je bolje od Markusa i definitivno osjetim razliku, čak bi rekao da ima i više gustoće, jer je dosta mekanije sjediti nego na Markusu), ali naslon je samo taj sloj umjetne kože i ispod toga nema apsolutno ničega osim komada kartona koji ne znam čemu služi...dakle kada se čovjek nasloni, s obzirom da je naslon nešto uži, lopatice leđa udaraju u metalnu konstrukciju naslona, totalno škrtarenje u materijalima da se malo izolira i postavi neka spužva oko metalnog kostura.
EDIT: sad vidim da i Markus ima 35 kila pjene, očito je onda razlika u debljini spužve, Markusova je barem 3 puta deblja