Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.05.2017., 09:19   #28968
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Ako sam dobro razumio kupio si novi auto koji će sad napuniti godinu dana pa trebaš na redovni godišnji servis i sad gledaš da uštediš 200 kn tako što ćeš od nekog lika sa foruma kupiti ulje za novi auto... vrhunski

Što misliš da je ulje iz ovlaštenog originalnije nego ono koje kupiš u lokaloj trgovini?
Ovlašteni servis je danas prilično neprofitabilan posao jer trebaš imati luksuzan prostor i lokaciju, platiti sve ljude od kojih samo nekoliko njih zarađuje, platiti sve silne dozvole i licence i na kraju imati cijenu koja nije znatno viša od cijene koju može složiti netko s malom radnjom. Naravno da i ovlašteni servisi traže najpovoljnije ponude jer ako ne zarade na potrošnom materijalu nisu u plusu.
Ja za 30 minuta koliko mi treba da kupim ulje 30% jeftinije ne mogu zaraditi 200 kuna. Simple as that. U ovlaštenog servisu ti moraju prihvatiti ulje ukoliko udovoljava normi koju proizvođač automobila zahtjeva.

Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Nisam osuđivao ni kritizirao... samo imam drugačiji pogled na vrijednost svog vremena jer vrijeme koje bi potrošio na traženje gdje ima jeftinije i odlazak do lika (jednog ili više njih) da bi kupio ulje, filtere i ostalo bi me izašlo skuplje nego da im ostavim auto i vratim se po njega dva sata kasnije

Evo, prije par dana sam sjeo u auto, dam kontakt, popale se kontrolne lampice i pogase, probam još par puta i zaključim da je ili otišao akumulator ili nekaj sa kontakt bravom/elektronikom.
Nazovem broj mobilnog jamstva, curka koja se javila zaprimi poziv i pita u koji servis ide auto... i deset minuta kasnije me zove lik iz šlep službe da mu potvrdim adresu i da mi kaže da je za 15-20 minuta kod mene.

Šlep je stvarno došao za 10-ak minuta, natovario auto na šlep, popunio nalog i odvezao ga na Jankomir. Sat vremena kasnije me zovu iz servisa da je auto ispravan no da je akumulator mrtav i pitaju da li ću uzeti akumulator kod njih ili ću donijeti svoj. Kažem da stave njihov i lik iz servisa kaže da mogu odmah doći kod njih i preuzeti auto.
Nazovem frendicu i ona me pokupi za 10-15 minuta i pola sata kasnije preuzeo sam auto i otišao sa frendicom na kavu.

Sve skupa je trajalo cca dva sata, a akumulator od 72 Ah u servisu sam platio 707 kn (šlep, dijagnosticiranje kvara, zamjenu akumulatora, pranje auta i dr. nisu naplatili).

Da sam sam išao sve sam, znači zvati lokalnog mehaničara koji je 300 metara od moje zgrade i kojeg bi 15 minuta na mobitelu slušao kako je u gužvi da bi na kraju ipak došao pogledati kaj je sa autom, pa googlanje gdje je najpovoljniji akumulator, pa žicanje nekoga da me odveze do dućana i vrati me doma, pa onda još sam moram zamijeniti akumulator ili ponovno zvati lokalnog mehaničara i dati mu za pivu i ćevape... e pa na sve to bi potrošio puno više od dva sata, a ušparao bi koliko? 200 kn? Sorry ali moje vrijeme vrijedi više od tih 200 kn.

PS. Nisam ni ja politički aktivan
Isti slučaj se desio i mojoj sestri prije nekoliko tjedana. Nazvala me i za manje od 2 sata je u autu bio novi yuasa 75Ah sa 3 godine garancije po cijeni od 599 kuna. Za zamjenu mi je trebalo manje od 15 minuta uključujući pranje ruku.

Svatko ima drukčije poimanje vrijednosti vremena i novca.

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Ak čujete zvuk turbine, onda to nimalo nije dobro
Ja svoju ne čujem, samo Blow off ccccc......
Na E46 se ispod 1500rpm čula dvije godine odnosno cca 40 000km i to prilično glasno. Skidao sam crijevo usisa i pokušao pomaknuti osovinicu na turbini. Nit je imala radijalni niti aksijalni luft. Nit je motor dimio, nit je trošio ulje, nit je išao u safe mod. Kod nekih modela se jednostavno čuje.
Juan je offline   Reply With Quote