View Single Post
Staro 20.04.2017., 18:16   #5492
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Citiraj:
Autor spitfire83 Pregled postova
Zašto je stb uopće spojen preko switcha?
To što radi, ne znači da je ispravno.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Spojen je zato što je kabel u zidu i vodi od rutera do switcha u drugoj sobi na kojemu je spojen smart TV, AVR, Android Tv box i amis media box. Jel malo jasnije. Taj switch je 100 Mbps i kada je taj kabel koji ide u switch direktno spojen u ruter Tv radi Ok a ide kroz switch.

No problem je kada strimam 4K film sa PC koji je spojen drugim kablom u ruter, onda zbog 100 Mbps dolazi do zagušenja na ruteru jer je dvostruki signal prema i od rutera, a film ima oko 75 Mbps, pa sa dvostrukim signalom slika ide 10 sekundi i onda stane na par sekundi.

Dodavanjem Gigabitnog switcha iza rutera i uštekavanjem svih kablova u switch mreža je prodisala jer je sada gigabitna i sada strim 4K filma s PC prema TV radi bez problema jer je izbjegnuto usko grlo a to je ruter sa svojih 100 Mbps.

No sada je problem što se amis media box nalazi iza dva switcha i zato mu sada TV signal svakih 5 do 10 minuta zastane na 2 sekunde. Problem je što se u TV signalu šalju kontrolni kodovi i zbog prolazak kroz dva switcha dolazi do te pojave.

Da mi je rečeno da postoje u amisu gigabitni ruteri, ne bih trošio novce na gigabitni switch i problem bih riješio zamjenom rutera a TV bi radila ispravno bez zastajkivanja.

Druga stvar je što u rezervi imam još 2 žice koje također treba spojiti na ruter, pa se pitam kada bih i to priključio koliko bi tek zagušenje na mreži nastalo ako bi ostao ovaj 100 Mbps ruter. Do prije par mjeseci nisam imao potrebe za više od 100 Mbps na mreži, ali nabavkom novih uređaja pokazalo se da je ruter usko grlo. Veza od 100/100 na optici mi je dovoljna za sada prema internetu, ali sam uređaj s obzirom da se sve spaja preko njega je usko grlo, dodavanjem gigabitnog switcha mreža je konačno prodisala kako treba, ali sada je problem u TV signalu koji zastajkuje svako malo.

Svi kablovi su provučeni kroz cijevi u zidovima, tako da nemam najmeru razvlačiti dodatne kablove po stanu.

Ako amis misli da nema razloga za zamjenu rutera, ja mogu samo reći da nakon više od 8 godina vjernosti morat ću početi razmišljati što nudi konkurencija, jer ne mogu biti zadovoljan odgovorom da nemaju takve rutere u ponudi. A kada sam tražio pomoć zbog problema što mi strim od PC do TV nije radio kako treba, morao sam sam otkrivati toplu vodu i shvatiti da me guši ruter sa svojih 100 Mbps ograničenja. Što će tek biti kada dodam i ostala dva kabla u ruter i spojim još ostale uređaje koji će ići na mrežu. A sami zahtijevaju da je STB direktno spojen na ruter, a ista izlika će biti i za PC. Osim prometa prema internetu postoji i unutarnji promet koji ide unutar mreže, i da se to riješi morao sam staviti gigabitni switch na kojem je ruter samo jedan od uređaja na tom switchu preko kojeg pristupam na vanjsku mrežu, a to onda stvara problem za STB.

Jel sada malo jasnije?
sakomako je offline   Reply With Quote