View Single Post
Staro 20.04.2017., 06:57   #5485
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Malo o optici od Amisa.

Optika je simetrična i sve za 5! No ima jedan štos koji mi do sada nije smetao a to je da na njihovom ruteru ima 4 ulaza za mrežne kabele. PC je spojen na jedan. A na drugi ide kabel 10 m dužine i na kraju tog kabla je 100 Mbps switch na kojemu su dodatna 4 uređaja a jedan od njih je i amis media box. Imam još 2 LAN kabla koja trenutno ne koristim, ali će vrlo brzo i oni biti u funkciji, pa će sva 4 LAN kabla biti aktivna i spojena na ruter.

Sve radi za 5 i bez problema.

Međutim kada strimam 4K film direktno sa interneta sve radi i ne trza. Ali kada strimam taj isti 4K film sa PC na TV onda krene stane slika.

Problem je u tome da je ruter ograničen na 100 Mbps.

Kada se strima sa PC to je za ruter dvostruki promet koji ga zaguši.

Kupio sam gigabitni switch i spojio sve mrežne kabele u njega, a onda ruter dodatnim kablom na taj switch. Sada strimanje sa PC radi kako treba i nema trzanja slike na 4K filmovima.

Ali sada se javlja drugi problem. Sada slika na TV svakih par minuta zastane na 2 sekunde. Problem radi to što je sada amis media box iza dvostrukog switcha i to mu radi problem.

Tražio sam gigabitni ruter, ali kažu da nemaju u ponudi!

HT nudi brzine na optici i do 500 Mbps a to znači da oni imaju takve rutere koji moraju podržavati gogabitne LAN mreže.

Amis ima rutere do 100 Mbps, više od toga ne podržava. Nemaju rutere većih brzina.

Možda je 100 Mbps prije 4 godine bilo nešto, ali danas je to već stvar koju i mobilne mreže tuku sa brzinom.

Ovo samo pokazuje da nemaju namjeru povećavat brzine i da ih vrijeme polako gazi.

Meni bi ruter koji podržava gigabitni LAN riješio problem, jer amis media box bi bio direktno spojen na ruter, a strimanje unutar moje LAN mreže išlo bi preko rutera ali se ne bi gušilo kao sada zbog ograničenja rutera na 100 Mbps.

Imam dojam da rade sve da zatvore tvrtku. Ne šire optičku mrežu, ne nude veće brzine od 100/100, ne spuštaju cijene. Podrška im je postala loša prelaskom na VIP. Kada sam zvao u vezi problema strimanja 4K preko rutera, nisu imali pojma, kada sam to rješio sa dodatnim gigabitnim switchom, jer njihov ruter je problem, ali sada amis media box ima problem, odnosno gledanje TV je problem, rekoše mi da njihov media box mora biti direktno spojen na ruter, jer jedino u tom slučaju garantiraju za ispravnost rada. Naravno kada je iza 100 Mbps switcha radi normalno, dovanjem ispred toga gigabitnog switcha dolazi do problema, ali ako nemam taj gigabitni switch onda ja imam problem unutar LAN mreže jer mi ruter guši promet u LAN mreži. Njihov prijedlog je da povučem dodatni kabel do amis media boxa, što ne želim jer sam već sve kabele ugradio u zid.

Traženjem gigabitnog rutera što bi bilo najkvalitetnije riješenje, dobijem odgovor da takav nemaju i da je 100 Mbps ruter maksimum koji mogu ponuditi.

Dakle ovo samo pokazuje da nemaju namjeru povećavat brzine i nuditi nove usluge.

Po brzini ih prestigo HT i mobilni operateri.

Jedina trenutna prednost im je nuđenje simetrične veze.
sakomako je offline   Reply With Quote