Citiraj:
Autor shar
Ako memorija faila training onda malo duže boota jer loada safe postavke. Pošto ti je memorija dual rank, vjerovatno ćeš trebat koristit 2667 ratio i bclk oc da bi postigao željene frekvencije. Podigni SoC napon i u tweakers paradise probaj podić vddp voltažu (predpostavljam 0.9v po defaultu) na 1.1v. Kad prijeđeš bclk 120, digni pll napon na 2v.
Možeš probat i isključit super i/o clock skew u advanced - onboard config. Također možeš probat mijenjat vrijednost procODT (advanced - amd cbs - umc - ddr4), počni od tipa blizu 100 i idi prema nižim vrijednostima.
|
Citiraj:
Autor shar
Evo baš sam se igrao malo sa postavkama, kad koristim crne slotove, max je nekih 3630mhz, na sivima ide skoro do 3800 uz loše timinge i previsok napon da bi se koristilo bez aktivnog hlađenja ali bar boota.
Kom se da zabavljat nek proba, možda varira od ploče do ploče ili od rama do rama iako čitajući i iskustva drugih - sivi se čine kao sigurniji izbor za većinu.
|
Citiraj:
Autor zwer54
Evo ti moji screenshotovi ako ti sta pomogne... Ja na bclock dizem memoriju... Sa 4 modula stabilno do 3000, sa samo 2 modula ide na 3480...
Citao sam negdje da su jako velike sanse da od 3200 do 3400, 3500 ili 3600 ima rupu... Kao mozda ti nece radit na 3300, ali na 3600 hoce... Ugl eto meni nece na 3600, ali na 3480 radi, no posto drzim sva 4 modula u ploci onda moram na 2980...
Slika1
Slika2
Slika3
Mislim da tebe muci ovaj Ai overclock tuner jer ti je na auto... Stavi manual pa onda latencije podesi...
I kolko vidim daju se latencije dosta nisko stavit... Recimo meni boota na 14-14-14-25 na 3480 mhz, ali pada na bootu win, a memorija je deklarirana na 18-20-20-20-38 na 3866...
I daj mi objasni kako tebi ocitava razlicite latencije za cha i chb... I da, ubaci memoriju u crne slotove... Ja stavio na 3480 u crne slotove i radi i onda namjerno prebacio u sive i nema boota...
|
Postovani kolege, da odgovorim na brojna pitanja posto se vec par sati igram sa postavkama biosa i rama

Memorija mi faila trening svaki put kad su oba modula unutra, boot traje nekih 25-30sek, dok sa jednim modulom prolazi bez problema i boota za 5sek.
@Shar: Imas pravo sto se tice ram strapa - max koji mogu koristiti je 2666Mhz,
dalje od toga nece neovisno o voltazi. Nisam pretjeriva ali mislim da vise od 1,45v na ramu, 1,2v na SoC-u i 1,1v na Vddp-u nema smisla - jednostavno ne zeli bootati na zadanim brzinama vec se vraca na default - 2133Mhz...
Malo sam se igra i sa proc ODT vrijednostima ali bez uspjeha. Medjutim sa jednom plocicom mogu postici vece brzine preko bclka, trenutno jos isprobavam ali prvi boot na 2933Mhz (16-16-16-39) radi bez ikakvih problema
(2666Mhz strap i 110Mhz bclk, cpu multi na 36,5). Pokusa sam iskoristiti crne slotove ali ista stvar ko i sivi - prakticki nema razlike kad su obe plocice unutra, sa jednom nisam ni proba jer nema smisla kad uredno radi u sivom slotu.
Mislim da sam skuzija u cemu je problem kod mog rama - jedna plocica je defektna. Mozda i radi ali sigurno ne 100% ispravno. Drugo objasnjenje mi nema logike, jer cim stavim obe unutra komp ne zeli bootati ni na 2400 bez obzira
na voltazu i totalno opustene latencije. Samo na 2133Mhz radi i boota u win. Ali kad pogledam stanje po system - kaze 16Gb (8 usable), sto bi znacilo da ocitava drugi modul al nesto nije u redu s njim. Da eliminiram sumnju,
pokusa sam ubaciti samo tu drugu problematicnu plocicu, komp nece boota uopce

u niti jednom slotu. No kad je u paru sa drugom plocicom radi a ne radi kako treba

. Suma summarum - imam defektnu plocicu rama
koja je kupljena tu na forumu. Srecom - kolega mi je posla racun na mail i rami imaju jamstvo u Linksa pa cu ih pokusati reklamirati. U medjuvremenu ne znam s kojim ramom ce mi komp raditi
@zwer54
Razlicite latencije se javljaju samo kad je jedna plocica instalirana, kad su ove unutra onda kanal a i b imaju jednake postavke...