Planiram si konfiguraciju za rad, većinom Adobe After Effects, nešto manje Adobe Premiere.
Svakako želim ostati ispod 7000 kuna za kutiju.
No rastrgan sam između toga da uzmem neki Ryzen 5, koji bi onda morao doći na neku MBO od jedno 750+ kn; ili da uzmem i5 koji bih, nadam se, mogao ubaciti i na neku MBO od 500 kn.
Overklokati ryzena ne namjeravam, jer em nemam nekog iskustva em čitam da zapravo to traži dodatna ulaganja - drugi cooler, jače napajanje, itd itd. Najsretniji bih bio da kod nas imaju A320 matične za ryzena koje ni nisu za overklokanje ali su jeftine, ali eto kad kod nas toga (još) nema.
Jedini neki zahtjevi za matičnu bi još bili da uz tri diska i dovoljno sučelja da po potrebi ubacim i optički drajv. (naknadno, tako da ne ulazi u budžet)
Dodavanje drugih drajvova ili više od 2 pločice rama ionako ne namjeravam, kao ni nikakve duple grafičke ili slično.
16 gb rama mi je minimum (a budžet ne dopušta više). Jel tu ima nekakve razlike u perfomansama između jedne pločice od 16 ili dvije od 8? Jer ako nema, svakako bih išao na jednu od 16, da mi je poslije lakše dodati još jednu, ustreba li mi.
Svakako bih išao na dva odvojena SSDa, svaki od cca 120 gb
te još uz njih i neki HDD za pohranu, ne mora biti veliki, jedno 2tb.
S obzirom na Adobe paket koji koristim, čitam da bi nvidia tu više mogla pomoći u mom radu. Tu sam opet rastrgan između novije gtx 1050 (ona jeftinija s 2 gb rama) te starije gtx 750, budući da starija ima sličan broj CUDA jezgri, a parsto kn je jeftinija.
Koliko napajanje je potrebno za sve gorenavedeno? Svakako bih na samom kućištu probao štedjeti jer estetika ne igra nikakvu ulogu, ali opet, na napajanju ne treba štedjeti. A i dobro rashlađivanje mi je bitno, tako da pokoji dodatni ventilator u kućištu svakako dobro dođe.
Ima li netko poneki savjet za bilo koju od gorenavedenih nedoumica?