View Single Post
Staro 12.04.2017., 23:45   #2596
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Da se osvrnem na Fuji...isprobao sam ih valjda sve u ponudi. Na fotke stvarno nemam nikakav prigovor. Super aparati, predivan mi dizajn...ali...

Ergonomija...čista nula. Držanje aparata jednom rukom ne ulijeva neku sigurnost. Okej, sve to trpi radi dizajna, ali ipak, ne možeš mi u ponudi imati objektive tipa 50-140mm f/2.8, 100-400 i slične veće objektive od 1kg+, a nemati nikakav grip.

Usporedbe radi, koristim Sony A6000 i 70-200. Tu kombinaciju mogu s jednim prstom držati i nositi uokolo, ako je takva situacija. Ako ga obujmim cijelim dlanom, taj aparat ne ide nikamo.

http://cameradecision.com/topviewsiz...comparison.jpg

#2 Kontrole na vrhu aparata

1. Kompenzacija ekspozicije
- totalno nepotreban kotačić ako se fotka u RAW-u. Po meni, ta mogućnosti nije zaslužila toliko prostora ni na jednom aparatu.

2. Shutter speed kotačić
- noćna mora na Fuji aparatima. Neće smetati ekipi koja fotka landscape i mrtvu prirodu, ali hoće svima ostalima jer... na kotačiću se nalaze razne brzine....15, 30, 60, što naravno, označava brzinu okidanja od 1/15s, 1/30s, 1/60s itd...

E sad, trenutno se nalazite na brzini od 1/50s, dakle, kotačić je smješten na 1/60s, što znači da imate dostupno za mijenjati brzine između 1/30 i 1/60s.
U trenutku vam se svjetlosni uvjeti promjene i treba vam, recimo...1/160s.

Postupak: Okreni kotačić s brzinama okidača na 1/250, pa onda koristi drugi kotačić na tijelu, da bi brzinu s 1/250s spustio na 1/160s.
Vrijeme potrebno za cijelu operaciju...minimalno 15 sekundi, što je cijela vječnost ako se radi u uvjetima promjenjive svjetlosti.

Ne radi Fuji loše aparate, ali prioriteti su im pobrkani. Ovakve stvari se ne bi smjelo forsirati...

@ Vjeko... a što će ti FF? Što ne možeš s D7100, a s FF aparatom misliš da ćeš moći? Prošao sam istu školu i koštala me, prodao sam FF aparat i vratio sam se na APS-C i ne idem više nazad. (OK, imam drugi FF aparat pored toga, ali nema mogućnost mijenjanja objektiva)

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote