Citiraj:
Autor Bono
Up to date sa cime si tocno? I dalje si na quad coru kao i ja, u 2017 imas isti broj rama kao i ja (koji sam to sve i imao 2012 godine). Realno ova konfiguracija bi na FHD mogla vrtiti sve jos 3-4 godine, ali s obzirom da napokon vidim napredak neki napraviti cu upgrade na Ryzena.
A to tvoje pracenje tehnologije se svodi na inkrementalne promjene u broju Intelovog CPU-a realno povecanje performansi je zanemarivo.
To je kao da sad idem zamijeniti svoj i7 Dell XPS s novim modelom zbog 4h vise rada baterije, nema sanse, dok god se ne pojavi quad core Dell XPS neovisno da li je Intel ili AMD.
|
ja sebe smatram realnim (

) i ako uzmemo visheru, tu je bilo problema sa single core performansama koje je nadoknadjivao multicore. ne moze se reci, razlika je postojala i mogla se osjetiti ovisno o scenariju. i tu (za razliku od phenoma) cak ova "njihova" prica mozda ima argumente.
ali ryzen je tu: ako uzmemo u obzir da recimo R5 1400 kosta 1549kn i ajmo reći može se kupiti, a s druge strane rabljeni haswell (npr 4770) koji ima slabiji ili mozda bolje reci tu negdje IPC te slabiji smt i vise se grije i trosi, a i dalje ga ljudi zele prodavati rabljenog za više novca od navedenoga r5 1400, pa naravno da tu nešto smrdi.
trziste je takvo da ljudi cijene i3 npr ivy bridge generacije rabljenog kao npr g4560 novi

..strah me i spomenuti neke xeone koji su danas ipak malo stariji/slabiji a cijene ih puno vise od nekih novih ryzena?
intel je napravio pomutnju s tim malim skokovima.. i slabim napretkom.
i onda sad dođe amd, ovoga puta sa jakim IPC jezgrama (ne najjačim, ali vrlo jakim), i sveukupno gledano usporediv sa močnim i skupim 6900k performansama i sad se postavljaju upitnici? lol
poanta, da sad izbaci intel nove quad core koji ima 30% jači IPC od kaby lakea, e onda bi imali o čemu možda opet pričati da li takav 4c8t ili 8c16t ryzen..
ali do tada matematika je jasna, ryzen je vrlo blizu IPC performansama po jezgri kabyu, i ta razlika je mjerljiva ali ne baš i vidljiva, a kad prodise 8c16t punim plućima 7700k vidljivo (znaći ne samo mjerljivo) zaostaje,
ryzen wins
jos sa nadam da ce ryzeni preplaviti mobilno i serversko trziste , jer tehnoloski gledano imaju podlogu, a onda ce i cijene napkon pasti i siguran sam da ce ljudi kupovati i intele 8c16 za 3000 kuna i to onda neće biti problem