Stavio sam youtube linkove čisto kao neki quick referencu da nebi ispalo da pričam iz dupeta. Čemu pasivno agresivan ton? Rekao si da se ne slazes, nema frke nikakve, ja sam samo dao mišljenje da nema potreba za kupovanjem skupljih coolera jer i ovi do 300 kuna uredno obave posao, dok je LC za 180kn best buy u svakom pogledu jer se moze nositi sa skupljim rješenjima, i to moze potvrditi masu kupaca i testova.
U istom cjenovnom razredu npr. i5 7400-r5 1400 , ryzen nudi dosta više za novce, baš ako pričamo o multitaskingu, tj uopće nema usporedbe ako popališ
streaming i gaming istovremeno na stroju. A to je klincima danas jako bitno jer svi vise na Twitch platformi, i imaju popaljenu hrpu procesa u pozadini, i treba li uopće spominjati da neznaju optimizirati OS kako spada, nego su većini mašine podavljene nepotrebnim bloatwareom, malwareom, vanilla Win 10 pizdarijama/servisima koje naravno nisu odinstalirali.
Većina Intela u tom cjenovnom rangu se davi na 95%+ opterećenju na svim jezgrama i to samo dok vrti igru, ryzeni imaju lufta u tom pogledu.
Ako se gleda isti cjenovni rang, šta se moze dobiti atm od intela a šta od AMDa, kuna za kunu, ništa tu ne radi isto, ako ćemo bit realni. Ryzen kolje intela na svim poljima, osim u gamingu i to sa jednim procom od 3000kn i7 7700k kojeg moraš nafrljit na 4.9-5.0 ghz delid, i kupit jebeno hlađenje.
Cijena moze ostat ista ili padat sitno totalno nebitno, BIOS updejt mi je bitan, a nije mi trenutno žurba da moram odmah kupiti novu platformu. Nisam baš lud da svaki tjedan flasham BIOS, to nek rade entuzijasti.
Za cooler, ja ga osobno neću kupovati, jer nemam potrebe za njim niti patim na estetiku. Ja cu si uzet nešto do 300 kn max.
https://www.guru3d.com/news-story/be...rade-kits.html
pozz