Citiraj:
Autor Ari
Meni je jučer gospođa iz službe za korisnike TCom-a ponudila za stan roditelja (koji imaju dostupnu mogućnost optike), cijenu 159kn za duo paket Internet + Telefon, s time da bi telefon bio neograničeno prema svim mobilnim i fiksnim mrežama u hrvatskoj, bez naplate uspostave poziva, a internet optika 100Mbps, flat.
Ne znam je li to javno dostupna ponuda ali čini mi se solidna, no roditeljima ne trebaju brzine a ni turbo telefon opcije jer malo telefoniraju, pa su se odlučili na jeftiniju ponudu optime telekoma.
Mene zanima koliko su brzine koje TCom daje za one koji nemaju optiku, i cijene za takav duo paket TV+NET ? Šta ovisi o blizini centrale, parici i instalacijama telefonskih žica ? Znači u prosjeku samo oko 10Mbps ? I da li još uvijek Tcom korisnici moraju koristiti i telefon u paketima kao nekada ?
|
Cijene VDSL-a i optike su slične. Jer ova optika koju oni nude je prevara. Parica bez brige može vući puno više od 100mbit/s ali su oni to ograničili da mogu pružati optiku po brzni od 100mbit/s a VDSL do 50mbit/s. Brzina bez optike ti varira od 2mbit/s do 50mbit/s (ovisno gdje si od centrale). Generalno ovisi kako si daleko od centrale (pada brzina s duljinom bakra), ali ako su instalacije oksidirale i stare su i o tome će ovisiti brzina. Ne znam kakav je prosjek, ali 20-30mbit/s bi ti trebali ponuditi, ovisno gdje si. Tcom korisnici mogu koristiti telefon, da, mada ne shvaćam baš pitanje.
Moja firma je telekom za veće tvrtke, i nudimo optiku od 1000mbit/s (a ide i 10 puta više).