Autor Lun
RPG-ovi u doba Fallouta ili Baldur's gatea se nemogu uspoređivat sa današnjim "RPGovima". Tj. danas takav tip RPG-a gotovo pa ne postoji,
Uostalom onda je tržište bilo dosta profinjenije, znao sam možda dvoje ljudi koji su imali računalo, danas svi živi imaju PC/laptop. Audijencija je višestruko veća, samim time gaming industrija je krenula putem Hollywooda.
Ako ćemo Fallout i F2, BG i BG2, PS:T nazvati RPGovima onda Mass effect, Fallout 3 ( i nastavci), Witcher nisu RPGovi, nego više akcijske / hack n slash igre sa elementima RPG-a. Ovo nemora nužno biti loše, npr. Witcher 3 je fenomenalna igra koja ima svojih mana, ali je svejedno odlična.
Osobno mi Mass effect serijal nikad nije bio fenomenalan u RPG stilu, više mi je bio kao osvježenje pucačine sa questovima, priča mi je ok, ništa posebno, dapače iritira me cijeli taj Shepard aka One man army štih koji se provlači kroz sva tri nastavka.
ME:A po onome što sam vidio do sad ne odskače previše od originalnog serijala, a animacije su katastrofalne za AAA naslov, iako nebi trebale biti presudne za konačnu ocjenu igre.
Najviše me nervira ova "open world" šema, preuzeta iz MMORPGova, u kojoj nabacaju more generičkih questova (u većini slučajeva bezidejnih) u neko područje samo da produže rok trajanja igre. Primjeri ovoga su ME:A, Witcher 3, Horizon: Zero dawn, od onih što sam pratio.
|