Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 28.03.2017., 18:09   #35306
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
@roberto... nisi izdao kao i svaki put do sad, good one
Thanks

Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
Ma niš ozbiljno, samo me začudio krumpir u grahu.
Grah u pravilu kuham za dva dana i to tako da ga danas skuham, sutra se jede, dan pauze i onda se pojede do kraja.
Isti dan kad se kuha nisu se proželi svi okusi i grah je, kao i sarma, bolji kad odstoji dan-dva, naravno u hladnjaku.
Krumpir postane kao komadići sapuna ako varivo odstoji jedan dan u hladnjaku i okus mu je bezveze.
Bolje da si stavil nutra tjesteninu.
Uz to, lagana zaprška samo će bolje povezati masnoću tako da je ne treba izbjegavati.
Par kapi octa u tanjur kod serviranja daje mu poseban šmek.
Probaj drugi puta negdje na tržnici pronaći žutu mrkvu koja je idealna za grah varivo.
Sve ostalo su nijanse i sve je dopušteno, od sv. nogica i kože do narodnih kobasica...
Majstor zna

Moj tata često u tanjur graha stavi žlicu octa, razmuti pa odna jede, pa i ja ponekad tako. kiseli grah

S time da ja baš ne volim zapršku, uglavnom zgusnem s gustim paradajz sosom, ponekad zaprška, ponekad krumpir, a ponekad ga volim pustit da bude juhasto.

Variva su fini, zdravi i uglavnom jeftini obroci. Može se utrpavat jeftinog sezonskog povrća i grahorica, mesa može i ne mora biti. Meni je ponekad dosta i stavim samo komadić dimljenog špeka da pusti malo šmeka.

Ni kožice od špeka ne bacam, i njih se može skuhat u varivu, da daju malo arome i masnoće.

Jedino što sam skužio da mi uz grah smeta je kruh u obilnim količinama. u najboljim danima sprašio bih uz dva tri tanjura graha i pola velkog bijelog kruha ili cijeli francuz. I onda poslije umirao od bolova u želucu. Sad si ili kupim manji komadić kruha ili pecivo, ili još bolje - skuham tjestenine ak mi je grah pust.