Mozda sad upadnem kao padobranac, nisam cijelu temu detaljno procitao i samo sam malo preletio ovaj clanak sa analizom vremena potrebnog da se thread switcha sa jezgre na jezgru, i kako je velik delay ako se prebacuju izmedju dvije jezgre koje nisu u istom CCX-u.
Pa par stvari da prokomentiram i propitam za ove koji su vise citali od mene.
Prvo, neki se tu cude kako to da je to kod gaminga problem a kod npr. renderiranja nije kad su sve jezgre zakucane na 100% i kakve tu uloge ima windows scheduler... pa kod igara je problem bas taj sto se ne zakucaju sve jezgre na 100%. Da zakuca na 100% threadovi bi radili na svojim jezgrama i ne bi skakali od jedne do druge di onda taj delay postaje problem. Neznam jel itko testirao da u igrama koje koriste do 4 jezgre, da se u task manageru postavi affinity npr. samo na CPU0-CPU3 jezgre, pa vidit kako se ponasa, hoce li sta pomoci.
No i dalje mislim da ce pametniji Win scheduler sa Creators Update-om sredit sve musice sa Ryzenom, i da je bolja kupnja naspram 7700k...
Takodjer bi bilo zanimljivo vidit kako bi ping time ovisio o koristenom RAM-u, ako se ne varam, CCX-ovi su spojeni infinity fabricom cija frekvencija ovisi o RAM-u. Tako da bi se i to vjerovatno drasticno smanjilo brzim RAM-om.
Takodjer su mi dobri ovi gameri koji komentiraju kako je Ryzen shit za gaming, a svi ignoriraju hrpu komentara koje sam do sad cuo i procitao po recenzijama. Dok je average FPS na Intel-u bolji, hrpa reviewera govori da na AMD-u nema povremenih trzaja i kratkih framedropova, i da je za razliku od Intela, na ryzen-u non stop smooth. Bilo bi zanimljivo vidit detaljne frametime grafove pa da vidimo jel to samo subjektivni placebo, ili stvarno nesto stoji iza toga.
Sve u svemu, bas mi je drago sto ne znam gdje cu biti sljedeca 2-3 mjeseca, pa ni ne razmisljam da si sastavim workstation zbog mogucnosti da cu se opet selit